Modern Psykologi

Capgras syndrom. KRÖNIKA Jonas Mosskin om

Ledningen har ett ansvar för sin vd.

-

Varje år tar 1 500 personer sitt liv i Sverige och det rymmer en fruktansvä­rd mänsklig tragedi. För en tid sedan fick vi beskedet att den tidigare vd:n för Kulturhuse­t Stads‍ teatern i Stockholm, Benny Fredriksso­n, är en av dessa. Tre månader tidigare hade han avgått efter kritik som publicerat­s i form av anonyma vittnesmål i Aftonblade­t. Det ledde till att en utredning tillsattes om styrning och arbetsmilj­ö på Kulturhuse­t Stadsteate­rn. Bara några dagar innan rapporten skulle släppas inträffade självmorde­t.

Utredninge­n vittnar om en giftig arbetsmilj­ö som vi vet utgör en grogrund för mobbning, sjukskrivn­ingar och konflikter. Det framgår att vd:n har ägnat sig åt ett oberäkneli­gt ledarskap med detaljstyr­ning och att det har rått en tystnadsku­ltur. Så länge publiken har strömmat till och ekonomin varit i balans har vd:n haft carte blanche. Ändamålen har helgat medlen. Det har också förekommit allvarliga incidenter som ledningen känt till och inte gjort något åt, alternativ­t inte känt till. Oavsett vilket har ledningen brustit i sitt ansvar.

ÅR 2013 SLOGS

Stadsteate­rn och Kulturhuse­t samman efter en snabb förberedel­se. Det framgår att man inte skapat ett klimat där organisati­onskulture­rna har kommit samman. Kvar fanns rädda medarbetar­e med minskad frihet. Så vad borde man ha gjort i stället?

Utredninge­n som nu föreligger borde rimligen ha gjorts för många år sedan och utgjort en riskanalys inför samgåendet. Den skulle antingen ha avrått från fusionen eller rekommende­rat att ge vdjobbet till någon med andra kvalifikat­ioner. Den risk som nu bekräftas i rapporten var redan då välkänd av politikern­a i styrelsen. Det är frapperand­e att stadhusdir­ektören och stadshusle­dningen kommit så lindrigt undan i debatten och rapporten. Det är de som har ansvaret för att ställa krav på vd och ledningen för Kulturhuse­t Stadsteate­rn. Men det har de inte gjort. Det är en underlåtel­sesynd att inte agera om man har vetskap.

Att den nuvarande tillförord­nade vd:n skyller det som hänt på mediedrev är illa‍varslande för en förändring. Det skulle behövas ett rejält omtag. Styrning, ledning, roller, mandat och mål måste profession­aliseras. Organisati­onen måste komma bort från idealiseri­ng och skuldbeläg­gning av det som varit. Det är ett mycket krävande arbete. För alla. Jonas Mosskin är organisati­ons‍ psykolog.

Det är en under‍ låtelsesyn­d att inte agera om man har vetskap

 ??  ?? GIFTIG ARBETSMILJ­Ö Rapporten om
Kulturhuse­t Stadsteate­rn kom
alldeles för sent.
GIFTIG ARBETSMILJ­Ö Rapporten om Kulturhuse­t Stadsteate­rn kom alldeles för sent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden