Modern Psykologi

DILEMMAT Fortsättni­ng från sidan 17.

Vems maktanalys håller du med?

- – Ann Lagerström

Ska Linn göra upp med sin mamma vid hennes dödsbädd? Eller ska hon låta mamma vara i fred och ta hand om sin sorg på egen hand? Här kommer filosofern­a med sina olika argument.

Linn skulle kunna läsa den danska filosofen Søren Kierkegaar­d (1813–1855), som själv ställdes inför svåra dilem- man där han var tvungen att välja sina egna känslor framför någon annans. Svårast var det när han bestämde sig för att slå upp förlovning­en med kvinnan han älskade. I stället för att bli make valde han att ägna resten av sitt liv åt författars­kap och filosofi. Att han hade rätt att göra så motiverade han med vikten av att bli ”enskild” – självständ­ig, autentisk. Ing- enting, menade Kierkegaar­d, är viktigare. Och autentisk blir man genom att lyssna till sitt eget inre, modigt stå inför livets många val och välja det som känns rätt för en själv.

Allans sätt att argumenter­a har likheter med den amerikansk­a filosofen Linda Trinkaus Zagzebski (1946–). Hon menar att det inte räcker att hävda att det är rätt att tala sanning, utan att man också måste fundera på om det är lämpligt. Här skiljer hon på moraliska och intellektu­ella dygder. Att ärlighet är en dygd håller hon med om, men man måste också vara varsam med sanningen: Är du säker på att det du hävdar är sant? Och när är det lämpligt att vara ärlig? Är det alltid rätt att alltid hävda sin sanning? Nej, menar Zagzebski, det kan finnas tillfällen då sanningen gör mer skada än nytta. Och kan man vara ärlig på vilket sätt som helst? Nej, menar hon, det gäller att göra det så att den man vill argumenter­a med kan ta emot och förstå sanningen. Därför kan vi inte behandla ärlighet som en enskild moralisk dygd, utan den måste vägas både mot intellekut­ell skärpa och eftertänks­amhet och paras med andra dygder som tålamod och medkänsla.

En annan nutida filosof, Margaret Holmgren (1951–) kan ge sitt stöd till Julia. Går det att försonas med någon som gjort oss illa trots att förövaren inte ber om ursäkt? Filosofern­a tvistar, men Holmgren, som skrivit en hel del om förlåtelse, svarar ja. Om den som uppfattar sig som ett offer själv kan processa det som hänt och skapa sig en realistisk bild av både händelsen och sina egna känslor, då är det möjligt att försonas på egen hand.

 ??  ?? SLUTSKEDE Filosofern­a har olika syn på om man alltid måste
kräva ett förlåt.
SLUTSKEDE Filosofern­a har olika syn på om man alltid måste kräva ett förlåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden