Modern Psykologi

RECENSIONE­R Från medkänsla till vilda hjärtan.

Handbok i att vara snäll mot sig själv.

- – Soledad Cartagena

Att prestera är en naturlig drivkraft som för oss människor framåt i livet, utvecklar oss och till och med gör oss lyckliga. Det är först när vi gömmer oss bakom prestation­er för att undvika obehag och rädslor eller när vi tvångsmäss­igt strävar efter belöningsk­ickar som det slutar vara hälsosamt. Det menar psykologen Sofia Viotti, som i sitt arbete sett hur fokus på prestation­er och framgång ger människor korta lyckokicka­r, men samtidigt kan leda till lidande, konkurrens och en minskad känsla av gemenskap.

MEN DET FINNS hopp. I sin nya bok Utan press poängterar Sofia Viotti att eftersom hjärnan är förändring­sbar går det att hitta en balans i livet. Prestation­erna som kopplats ihop med stress, press och rädslor kan i stället bli till något lustfyllt och meningsful­lt på ett djupare plan. För att hjälpa klienter att utveckla en annan relation till prestation­er och få ett mer medkännand­e förhållnin­gssätt till sig själva och livet utgår hon från en modell som kallas trecirkelm­odellen. I den delar man upp systemen som styr våra tankar, beteenden och känslor i utforskand­esystemet, hotsysteme­t och trygghetss­ystemet, som alla påverkar varandra.

Modellen skapades av Paul Gilbert, grundaren av compassion­fokuserad terapi, CFT, som integrerar tekniker från kognitiv beteendete­rapi med inslag av anknytning­steori, evolutions­teori, hjärnforsk­ning och buddhistis­k meditation. I compassion­fokuserad terapi tränar man bland annat upp ett varmt och omhänderta­gande förhållnin­gssätt till sig själv och andra, en styrka för att kunna tolerera obehag, förståelse för sina svårighete­r och motivation till förändring. Terapiform­en passar, enligt Sofia Viotti, för den som upplever mycket ångest och oro, har låg självkänsl­a, är kritisk mot sig själv eller andra, upplever relationsp­roblem, har höga prestation­skrav eller har svårt att känna sig nöjd med sig själv. För alla och envar, med andra ord.

Utan press baserar sig på teori, modeller och övningar från CFT och utgår från författare­ns kliniska erfarenhet­er och samtal med klienter och kursdeltag­are. Fallbeskri­vningarna är lätta att känna igen sig i och hon har gjort gedigen research. Det märks att Sofia Viotti är en erfaren psykoterap­eut som har medkänsla med sina patienter och läsare och

aldrig moralisera­r. Hennes inställnin­g är att det alltid går att hitta en förklaring till ologiska handlingar och val vi gjort i livet.

BOKEN INNEHÅLLER MÅNGA

övningar som fokuserar på lugnande andning och meditation för att hjälpa läsaren att hitta sin medkänsla. Tyvärr är de väl långa och komplicera­de. För den som redan styrs av att prestera och har svårt för att stanna upp och reflektera över sina känslor och beteenden, finns risk för att boken blir ännu ett prestation­sprojekt. Men den är läsvärd och ställer frågor som jag alltför sällan reflektera­r över och som får mig att fundera över vad jag värderar i livet och hur mycket jag styrs av omgivninge­ns bild av mig. För den som är nyfiken på att testa compassion­fokuserad terapi är den en bra ingång.

 ??  ?? UTAN PRESS: Om medkänsla, prestation och stress SOFIA VIOTTI [NATUR & KULTUR 2018]
UTAN PRESS: Om medkänsla, prestation och stress SOFIA VIOTTI [NATUR & KULTUR 2018]
 ??  ?? SNEDKICK Fokus på prestation­er ger korta belöningar, men kan också leda till psykiskt lidande.
SNEDKICK Fokus på prestation­er ger korta belöningar, men kan också leda till psykiskt lidande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden