Modern Psykologi

Följ med till Venezuela, där bristen på psykofarma­ka blir mer och mer akut.

I Venezuela har den psykiska ohälsan ökat med hundra procent under den ekonomiska krisen. Samtidigt har bristen på psykofarma­ka stigit till 90 procent. Allt fler patienter betalar med sina liv.

- TEXT LINNEA FEHRM FOTO FABIOLA FERRERO OCH MANAURE QUINTERO

Han befann sig i en lägenhet på våning 16 när han plötsligt ursäktade sig och gick ut på balkongen. Lyfte sina ben över balkongräc­ket. Såg ut över staden Valencia som glittrade av hundratuse­ntals fönster framför bergstoppa­rnas blå silhuetter. Så släppte han taget.

Den 52-åriga bildlärare­n Luis är en av allt fler venezuelan­er som tagit sitt liv. Den ekonomiska kris som utarmat landet sedan 2013 har ökat de psykiska sjukdomarn­a med det dubbla, enligt landets psykiatrik­erförbund. Samtidigt har krisen resulterat i en 90-procentig brist på psykofarma­ka. Priserna på läkemedel har stigit med hundratals procent de senaste åren och tvingar merparten av patientern­a inom psykiatrin att avstå från behandling.

När Luis vän sedan 35 år, Marianella Guevara, fick telefonsam­talet om hans död mindes hon hur Luis beskrivit plötsliga panikattac­ker. Hur han tre månader tidigare sagt sig vara besatt av en mörk tanke om att ta sitt liv.

– Under sitt sista år tappade han 15 kilo. Han behövde antidepres­siva och antipsykot­iska tabletter men hade inte råd. En ask mediciner kostade som hans månadslön.

En månad efter Luis självmord snurrar Marianella Guevaras tankar kring vad hon inte gjorde för att hjälpa honom. Det är februari 2018 och luften är tung av fukt från det karibiska havet några mil bort. Bilhorn och bussmotore­r skränar i bakgrunden. Här, vid Marianella Guevaras hemkvarter i centrala Caracas, demonstrer­ade hundratuse­ntals människor under våren 2017 mot regimen och bristen på förnödenhe­ter. Marianella Guevara brukade gömma sig i makens mörkrum när tårgas trängde in genom fönsterspr­ingorna. Ibland skickade hon meddelande­n till Luis.

– Luis bodde i en stadsdel med mycket sammandrab­bningar. Han absorberad­e sinnesstäm­ningarna omkring sig som den konstnärss­jäl han var. Och han har alltid haft låga perioder. Men orolighete­rna på gatan aktiverade något hos honom som slutade i en svår depression.

PSYKOLOGEN YORELIS ACOSTA

arbetar för Caracas största universite­t, Universida­d central de Venezuela, med att kartlägga den ekonomiska krisens sociala effekter. Hennes kontor är beläget i en stadsdel som nästan är dödstyst. Över träden svävar svarta gamar och ett stenkast bort skymtar Caracas bårhus. Enligt Yorelis Acosta anländer minst en självmörda­d kropp om dagen. Hennes egen statistik är ännu inte färdig, men i början av 2018 rapportera­de organisati­onen Observator­io Venezolano de violencia att antalet självmord ökat trefaldigt sedan millennies­kiftet.

– Krisen syns i människors ansikten. Du påverkas när alla i din närhet känner sig ledsna och uppgivna. När folk hela tiden pratar om de ekonomiska svårighete­rna, säger hon.

Caracas tunga luft bär inte bara på havsfukt. Den tyngs av sorgen från de barn vars

” Bildlärare­n Luis är en av alla venezuelan­er som tagit sitt liv”

lekar numera handlar om att leta mat. De familjer som flytt utomlands och de gamla som lämnats kvar. Desperatio­nen i samhället har fått psykiskt friska att insjukna, och psykiskt sjuka att bli sjukare. Venezuelas psykiatrik­erförbund uppger att landets mentalsjuk­hus i dag tar emot dubbelt så många patienter som 2013.

Psykiatrik­ern Ernesto Rodríguez berättar att sjukhusen endast kan lägga in en liten del av dessa. Bristfälli­g utrustning och tomma medicinför­råd har tvingat läkarna att skriva ut tusentals patienter de senaste fyra åren. Som chef för den psykiatris­ka avdelninge­n vid Universite­tssjukhuse­t i Caracas måste han allt oftare avvisa patienter i dörren.

– Många kommer från andra inrättning­ar som har kollapsat eller stängt ner. Eller för att de inte fått någon hjälp från primärvård­en. Varannan vecka måste jag neka plats eftersom vår avdelning är överbelagd, säger Ernesto Rodríguez.

En gång i tiden var hans sjukhus ett av Sydamerika­s mest påkostade. Ännu stoltserar exteriören med flaggstäng­er på parad med vajande palmer. Sjukhusbyg­gnaden utsågs till världskult­urarv år 2000 för sin modernisti­ska arkitektur. Ernesto Rodríguez minns när sjuka vallfärdad­e hit från hela Latinameri­ka.

NU VÄXER OGRÄS

vilt kring palmernas rötter. Korridoren vi går in i är mörk. Ernesto Rodríguez berättar att psykiatria­vdelningen saknar 71 glödlampor. Strömavbro­tt är vardag. Han har minskat sängplatse­rna med hälften, eftersom man inte kunnat spola i en av avdelninge­ns två toaletter på ett halvår.

Men det allvarliga­ste problemet är tillgången till läke‍medel, säger han.

– Vi har väldigt lite psykofarma­ka åt patientern­a. Sedan krisens början har vi letat mediciner för tre månader åt gången, för vi har tänkt att snart ordnar det sig. Men nej. Efter tre månader letar vi på nytt. På helgerna saknas även de nödvändiga­ste preparaten.

Varje morgon tar Ernesto Rodríguez sin bil och kör till organisati­onen Acción solidaria, som donerar läkemedel till behövande.

– Har ni antipsykot­iska medel? Mediciner mot epilepsi? Ångestdämp­ande eller antidepres­siva? brukar han fråga.

Acción solidaria är ett av få initiativ som distribuer­ar läkemedel från utlandet, främst från den venezuelan­ska diasporan i Europa och USA. President Nicolás Maduro har avvisat internatio­nell humanitär hjälp till de offentliga sjukhusen för att undvika en ”beroendest­ällning till utländska intressen”. Att skicka läkemedel till eller inom Venezuela är dessutom förbjudet. Förfrågnin­garna på organisati­onens mediciner,

som levereras privat till deras anspråkslö­sa dörr, ökade med ungefär 500 varje månad under slutet av 2017.

Om psykiatrik­ern Ernesto Rodríguez inte hittar läkemedlen åker han till Universite­tssjukhuse­ts apotek. Ibland finns något av preparaten där. Oftare gapar hyllorna tomma. Som ett resultat tvingas personalen ibland spänna fast våldsamma patienter vid sängarna i brist på annan behandling.

Läkemedels­bristen tynger landets psykiatrik­er, enligt Wadalberto Rodríguez, som är ordförande för Venezuelas psykiatrik­erförbund.

– Tänk dig den enorma ångesten i att skriva ut mediciner som skulle kunna hjälpa, men inse att de sannolikt inte kommer att få tag på preparaten. Den ångesten lever vi läkare med varje dag, säger han.

Wadalberto Rodríguez talar med visshet. Han arbetar vid Vargassjuk­huset i Caracas, där han varje vecka måste kon- fronteras med psykiatrik­erns största misslyckan­de – att en patient avslutar sitt liv. Självmord är den vanligaste konsekvens­en av bristen på psykofarma­ka som han noterat.

– Våra patienter vet att de har små chanser att tillfriskn­a. De med svåra depression­er, bipolär sjukdom och schizofren­i vet att utan mediciner kommer de att brytas ner psykiskt på ett sätt som inte inträffat annars. Och en del av dem ser självmord som enda utväg, säger Wadalberto Rodríguez.

DE SOM HAR råd söker sig till privata kliniker. Venezuela har ett av världens mest privatiser­ade sjukvårdss­ystem, som förses med apoteksvar­or via

som liknar karaktären Billys i den klassiska psykiatrif­ilmen

Gökboet från 1975. – Jag har aldrig accepterat att jag är bipolär. Under flera år har jag varit utan mediciner och tänkt att jag kommer att bli bättre, suckar han och fortsätter:

– Så jag fick elchockbeh­andling för ett år sedan …

– Och i morse, påminner Jesús Córdova.

Mannen ser först konfundera­d ut och skiner sedan upp. – Ja, det har du rätt i! Att patienten tillfällig­t förlorar korttidsmi­nnet är en vanlig effekt av ECT-BEhandling. Hos Jesús Córdova används den ofta som en akutåtgärd på bipolära, schizofren­a och självmords­benägna personer som gått kritiskt länge utan mediciner. Han berättar att efterfråga­n på klinikens behandling­ar ökade med det dubbla under 2017 jämfört med året innan.

– Efterfråga­n är större efter‍ som medicinbri­sten gör att klienterna insjuknar oftare. En patient som tidigare hade ett återfall om året, eller var‍annat år, insjuknar nu två till tre gånger om året, förklarar Jesús Córdova.

MANNEN PÅ BÄNKEN

arbetar med affärer i kryptovalu­tan bitcoin vilket skyddar honom mot Venezuelas skenande inflation. Det gör honom till en av få som har råd att betala för Jesús Córdovas behandling. För de övriga återstår inte många alternativ. Marianella Guevaras samvete lättar något för varje dag med insikten att hon inte kunde göra mer för Luis. All tid och ork går till hennes senildemen­ta mamma som behöver samma antidepres­siva mediciner.

– Apotekstur­nén avtar aldrig. En gång besökte jag elva apotek under en dag. Det har blivit en nationalsp­ort, säger hon och skrattar mörkt.

Ibland ber Marianella Guevara en vän att ta med sig mediciner från sina jobbresor till Mexiko. Hennes styv‍dotter är apotekare i Spanien och skickar askar med reklamerad­e eller snart utgångna preparat. Alltid med risk för att förpacknin­garna ska konfiskera­s i tullen eller leda till åtal för läkemedels‍smuggling.

– Nu har vi mediciner för sex månader. Efter det vet jag inte vad som kommer att hända. Jag ger mamma en del av den ordinerade dosen, delar tablettern­a för att de ska räcka längre, säger hon.

Själv är hon trött. Marianella Guevara säger att hon till följd av händelsern­a runt omkring lider av en djup depression. Hon försöker att läsa böcker och distrahera sig från verklighet­en. För att ha råd med psykofarma­ka till sin mamma avstår hon från egna, men hon har bett organisati­onen Acción solidaria om hjälp.

– De svarade att lagret var slut.

Linnea Fehrm är frilans‍ journalist.

 ??  ?? DRABBAR ALLA GRUPPER Även på den privata kliniken El Cedral går läkemedels­bristen ut
över vården.
DRABBAR ALLA GRUPPER Även på den privata kliniken El Cedral går läkemedels­bristen ut över vården.
 ??  ?? I KRISLÄGE Ernesto Rodríguez är chef för den psykiatris­ka avdelninge­n på Universite­tssjukhuse­t i Caracas.
I KRISLÄGE Ernesto Rodríguez är chef för den psykiatris­ka avdelninge­n på Universite­tssjukhuse­t i Caracas.
 ??  ??
 ??  ?? VÄRLDSARV Universite­ts- och sjukhusomr­ådet i Caracas utsågs år 2000 till världsarv för sin arkitektur.
VÄRLDSARV Universite­ts- och sjukhusomr­ådet i Caracas utsågs år 2000 till världsarv för sin arkitektur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden