Modern Psykologi

Stereotype­r och sena vuxna.

Stereotype­r utmanas i schack.

- – Henrik Höjer

En analys av över fem miljoner schackpart­ier visar att kvinnor presterar bättre än sin rankning när de tävlar mot män.

Många experiment har visat att minoritete­r eller underrepre­senterade grupper kan drabbas av stereotypi­sering och därmed prestera sämre i olika sammanhang. Det kan handla om att man i ett upplevt underläge kan bli mer självmedve­ten eller nervös, vilket kan försämra prestation­en.

För att undersöka det har forskare vid University of Sheffield analyserat över fem miljoner schackpart­ier med över 160 000 tävlingssp­elare under 2008–2015. En tiondel av spelarna var kvinnor.

I schack på elitnivå finns ett rankningss­ystem som har god förmåga att förutspå vinst eftersom schack är ett spel med minimal slumpfakto­r. Över lag har männen något högre rankning än kvinnor, men i de analyserad­e matcherna vann kvinnor mot män i högre grad än deras rankning predicerad­e, vilket alltså motsäger stereotypi­seringsteo­rin. En kvinna hade till och med högre sannolikhe­t för att spela bättre än sin rankning när hon mötte en man än när hon mötte en kvinna.

– Jag blev mycket förvånad över resultaten. Detta är verkligen hoppfullt och visar att man kan övervinna stereotype­r, säger Tom Stafford, forskare i psykologi och författare till studien, som publicerat­s i Psychologi­cal Science. Har du någon förklaring till resultatet? – Nja, om man isolerar de matcher som har en mycket stark prediktion av rankningen, men där utfallet blir annorlunda – alltså när en verklig underdog gör schack matt mot en toppspelar­e – så är det oftast en man som då förlorar mot en kvinna. Så genus spelar helt klart en roll.

 ??  ?? SPELTEORI Forskarna analyserad­e över fem miljoner schackpart­ier.
SPELTEORI Forskarna analyserad­e över fem miljoner schackpart­ier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden