Modern Psykologi

Vad är du beredd att ge bort av ditt liv?

-

Några dagar in i Cambridge Analytica-skandalen började det klia i mitt minne. Det lät så bekant, det hela. Så dök ett namn upp i en av alla nyhetsarti­klar: Michal Kosinski. I dag är han computatio­nal psychologi­st and big data scientist vid Stanford university. Men för sex år sedan var han på Stockholms­besök från Psycho‍metrics centre vid University of Cambridge i Storbritan­nien. Han var i ropet efter att ha visat att analyser av vårt Facebook-beteende säger mer om oss än traditione­lla personligh­etstester.

Jag letar i mina gamla mejl och hittar inbjudan till seminariet där jag hörde honom tala. Kosinski beskrivs som ”sannolikt världens främste expert på kopplingen psykologi och sociala medier”. Han har anlitats av Boeing och Microsoft och ”genomfört undersökni­ngar med miljon‍tals Facebook-användare”. Resultaten beskrivs som ”förbluffan­de”.

Då, 2012, var jag mest fascinerad av allt som man kan ta reda på om människor. Jag tänkte inte så mycket på priset vi betalar. Programbla­det nämner en diskussion om etiska dilemman, men den minns jag inte så mycket av. Big data – exempelvis vad vi kan utläsa ur våra digitala fotspår – var något det talades lyriskt om inom samhällsve­tenskapern­a och marknadsfö­ring. Att det skulle användas inom politiken kom inte direkt som någon överraskni­ng. Få var särskilt upprörda över det innan det kopplades till just Donald Trumps valseger.

Vilken roll har Michal Kosinski då haft i den avklädning av de sociala mediernas affärsidé som Cambridge Analyticah­ärvan handlar om. Han är ju den som kanske tydligast visat på möjlighete­rna att utnyttja detaljerad informatio­n från Facebook. Själv beskriver han sig, i en färsk intervju, som den som visar på de risker som tekniken för med sig. Han protestera­de även när hans Psycho‍

metrics- kollega Alexandr Kogan gjorde affärer med Cambridge Analyticas moderbolag. Kosinski sitter helt enkelt i den rävsax som många forskare före honom fastnat i: I kunskapens namn har du skapat något som kan bli ett monster.

kan du läsa om hur man redan PÅ SIDAN 11 1968 förutspådd­e ett 2018 där integritet­eten säljs ut via våra mobiltelef­oner. Och på sidan 36 kan du läsa om hur några av dem som format våra sociala medier nu vänder sig emot dem. Det som sker nu är ett nyttigt uppvaknand­e för både politiker och användare. Det är dags att sätta gränser för vad vi ger bort i utbyte mot apparnas dopaminkic­kar. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

I kun‍ ska‍pens namn har Kosinski skapat ett monster

 ??  ?? EFTERKLOK
När Jonas först hörde om Facebook-data var han mest
fascinerad.
EFTERKLOK När Jonas först hörde om Facebook-data var han mest fascinerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden