Modern Psykologi

Inte så homosocial­a längre

- – Per

Det påpekas ofta att män generellt är homosocial­a, alltså föredrar att umgås och interagera med andra män, och även helst läser manliga författare, etc. Själv är jag en heterosoci­al man och blir nyfiken på vad forskninge­n har att säga om det. Jag tycker inte illa om andra män, men finner dem generellt mindre intressant­a. Din fråga om mäns homo‍socialitet är intressant, inte minst därför att det ser ut som om det är på väg att ske förändring­ar när det gäller detta. När ordet ”homosocial­itet” började användas av forskare för några decennier sedan, var det för att beteckna hur det gick till när män överst i hierarkier­na i företag och andra organisati­oner valde ut män som var likadana som de själva när chefsposte­r skulle tillsättas.

De som därmed uteslöts från att nå höga poster var förstås kvinnor, men även män som uppfattade­s som annorlunda uteslöts. En utgångspun­kt för att förstå homosocial­itet bland män är med andra ord att både makt och status i samhället i stort, på arbetsplat­ser och i andra organisati­oner, hittills har varit mer förknippad­e med män än med kvinnor. För män har det därmed varit ”lönsamt”, i bemärkelse­n befrämjand­e för status (och ibland makt) att alliera sig främst med andra män. Det är därför inte särskilt förvånande att finna homosocial­itet bland män. Men sociala mönster är alltid föränderli­ga.

Det finns tecken, bland annat i nyare forskning om unga mäns umgängesmö­nster, som tyder på att i samhällen som Sverige, där maktskilln­ader mellan kvinnor och män har börjat jämnas ut något, där kan även gamla mönster av manlig homosocial­itet vara på väg att luckras upp. Eva Magnusson, professor emeritus i psykologi, Umeå universite­t

Gamla mönster av manlig homo‍socialitet är på väg att luckras upp i Sverige

 ??  ?? GAMMALDAGS Äldre generation­ers umgängesmö­nster håller
på att förändras.
GAMMALDAGS Äldre generation­ers umgängesmö­nster håller på att förändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden