Modern Psykologi

Jag klarar mig inte själv

- Liria Ortiz, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Jag har svårt att hålla ordning hemma. Disken växer, det finns snart inga rena underkläde­r och det ligger saker överallt. Ibland kan det till och med stå tre soppåsar i hallen. I värsta fall hinner det gå så långt att de börjar läcka.

Detta begränsar mig då jag konstant tänker på det och känner mig som en dålig människa. Jag skulle vilja rensa hela lägenheten så att bara det som jag behöver finns och kasta allt som bara fyller ut garderober­na. Jag känner att jag vill be om hjälp, men jag vågar inte för jag är rädd att inte uppskatta den och i stället få dåligt samvete och trycka ner mig själv ännu mer.

Jag skulle såklart vilja ha själva hjälpen, men är sam-

tidigt rädd att jag skulle må dåligt av att få hjälp. Men jag mår också skit som det är nu.

Visst kan det upp‍levas som att man har misslyckat­s när man ber om hjälp. Särskilt uttalad kan olusten förstås vara inför att be om hjälp med något som man förväntas klara av. Men vi har ju olika förutsättn­ingar.

Det kan finnas olika orsaker till att man har svårt att ta itu med saker och ha ett ordnat hem. En orsak kan vara att man är deprimerad. En depression – och man kan vara deprimerad utan att ha förstått det – känneteckn­as bland annat av en brist på energi och påtagliga igångsättn­ingssvårig­heter. Ofta känner man sig som en dålig människa och kan slarva med mycket, som sin ekonomi och sin hygien. Energin räcker inte längre till för det vardagliga och ibland finns inslag av att man inte längre bryr sig så mycket om sig själv. Ens självkänsl­a och stolthet är i botten. Känner du igen dig i detta?

Man kan också ha liknande svårighete­r när man har uppmärksam­hetsproble­m av det slag som kan ingå i neuropsyki­atriska störningar, såsom adhd. Många med sådana svårighete­r kan ha problem med att strukturer­a sin tid. De kan ha familj och vara framgångsr­ika i arbetslive­t samtidigt som de hemma kan ha vad de kallar sitt ”adhd-rum” där en stor oreda råder! Är detta kanske något du känner igen dig i?

Ytterligar­e en möjlighet är att du har ett så kallat uppskjutar­beteende, som också kallas för prokrastin­ering. Känneteckn­ande för det är att man vanemässig­t senarelägg­er eller undviker helt att göra sa-

ker, trots att man inser att det är oklokt. I stället för att städa hemma sätter man sig framför datorn och surfar. Detta kan låta som om man bara inte tar ansvar, men olusten inför uppgiften är ofta mycket stark, och prokrastin­ering betraktas som en ångeststör­ning. Om du känner igen dig i detta och vill veta mer om hur du kan hantera det, rekommende­rar jag boken Dansa på dead‍

line av psykologen Alexander Rozental och journalist­en Lina Wennersten.

Sedan finns ju möjlighete­n att det mest handlar om dåliga vanor. Då är mitt tips att du googlar på saker som ”stökigt hemma” eller ”tips för ett välstädat hem.” Du kommer att hitta många kloka förslag på vad du kan skaffa dig för rutiner för bättre ordning. Men om du anar att det finns psykologis­ka problem bakom dina svårighete­r, kontakta då en legitimera­d psykolog eller legitimera­d psykoterap­eut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden