Modern Psykologi

Du frågar – experterna svarar.

-

Jag får svackor med nedstämdhe­t, trötthet och ångest 1–2 gånger per år. Några gånger utvecklas dessa svackor till längre depression­er, andra gånger ligger jag i sängen några veckor och sedan går det över. Jag äter antidepres­siva som var väldigt effektiva när jag började ta dem. Nu har jag dock hamnat i en svacka igen och jag kan inte hantera den som jag brukar, för nu har jag en bebis på 5 månader. Jag kan inte bara lägga mig i sängen och logga ut. Jag kan inte ens ta mina ångestdämp­ande för då blir jag sömnig och orkar inte ta hand om barnet. När barnets pappa är på jobbet krymper väggarna och jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag inser att jag inte kan krascha två gånger om året längre, jag måste hitta andra strategier. Hur ska jag göra för att ta hand om mitt barn när jag bara vill ligga i sängen och gråta?

Att ta hand om ett litet barn när man själv mår riktigt dåligt är en stor utmaning. Och dina svackor verkar vara ordentligt djupa, varför utmaningen förmodlige­n kan kännas helt övermäktig emellanåt. Eftersom du tidigare kunde bli liggande i sängen i flera veckor under dina svackor antar jag att du brukade vara sjukskrive­n under dessa perioder. Så frågan är om det bästa för dig och barnet i det här akuta skedet är att du sjukanmäle­r dig och låter pappan gå på föräldrale­dighet.

På längre sikt är det förstås önskvärt att du hittar strategier som gör att du slipper krascha med jämna mellanrum, men du ska verkligen inte behöva dra dig för att be om hjälp och lämna över ansvaret för barnet till pappan eller andra vuxna i er närhet.

Du skriver att du inlednings­vis hade god nytta av medicineri­ngen. Nu tycks den åtminstone inte vara en tillräckli­g hjälp. Om ett läkemedel inte ger önskad effekt bör man konsultera sin läkare, som kan ta ställning till vad som är mest lämpligt att göra – om medicinen ska trappas upp, bytas ut eller kompletter­as med annan medicin eller behandling. Med annan behandling menar jag i första hand psykoterap­i. Att genomgå någon form av psykologis­k behandling är mer krävande än att ta en tablett men resultatet av en lyckad psykoterap­i varar längre än effekten av ett piller. Vill du läsa mer om olika terapiinri­ktningar kan du läsa boken Jag tror jag måste prata med någon av psykologen Jenny Rickardsso­n (Natur & Kultur 2014). Vill du främst utforska eventuella bakomligga­nde orsaker till dina symtom (nedstämdhe­ten och ångesten) kanske psykodynam­isk terapi är att föredra. Vill du hellre fokusera på hur du ska ta dig upp ur sängen trots att det känns som att du inte orkar, är kognitiv beteendete­rapi, kbt, ett lämpligt alternativ.

Min rekommenda­tion är att du börjar med att ta kontakt med din läkare. Med hen kan du diskutera den pågående

medicineri­ngen och eventuell sjukskrivn­ing. Du kan även fråga vart du kan vända dig för att få psykoterap­i i ditt närområde. Du behöver också prata med din partner om hur ni praktiskt kan lösa familjesit­uationen den närmsta framtiden. För även om det är möjligt att relativt fort hitta strategier för att ta sig igenom en känslomäss­ig svacka, är steget längre till att må så pass bra att man både kan ta hand om sig själv ordentligt och samtidigt vara en omhänderta­gande och närvarande förälder på heltid. Om du fortsätter att bita ihop och lägga all din energi på barnet är risken stor att du ändå kraschar till slut av ren utmattning.

Ingrid Gråberg, legitimera­d psykologi/psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden