Modern Psykologi

Självklarh­etens syfte

-

Den här sommaren har det talats mycket om svenskhet. Det får mig att tänka på Yuval Noah Hararis bok Sapiens: En kort historik över mänsklighe­ten (Natur & Kultur), som var mångas semesterlä­sning då den kom på svenska för tre år sedan. Jag var på väg att skriva ”den israeliske” före Yuval Noah Hararis namn, men hejdade mig. För vad spelar det för roll i sammanhang­et? Boken handlar inte om Israel. Men av någon anledning är nationalit­et en av de första bestämning­ar vi söker efter när vi vill beskriva en person.

Jag tänker att min impuls hänger ihop med ett av Yuval Noah Hararis huvudspår. Han skriver nämligen om nationen som en av de mentala konstrukti­oner som tagit mänsklighe­ten dit den är i dag. Till dessa räknar han även religionen och pengarna. Gemensamt för de här konstrukti­onerna är att de inte finns utanför vår kollektiva föreställn­ings‍ värld. Religionen bygger på antaganden om det som inte går att bevisa, peng‍ arna på tilliten till ett överenskom­met värde i metallbita­r, papperslap­par och bankers dataloggar – och nationen på en godtycklig­t avgränsad gemenskap. Ena veckan är en skåning dansk, nästa räk‍ nas hen som svensk till exempel. Trots sin flyktighet har de här föreställn­ing‍ arna, eller myterna, hjälpt oss att forma våra samhällen.

På sidan 38 i det här numret skriver forskaren Maja Essebo om myter, i betydelsen sådant som vi ser som självklart – och som leder in oss på olika politiska spår. Det är inte olikt Yuval Noah Hararis resonemang. När jag läser Maja Essebos artikel tänker jag på hur svenskhete­n är en sådan mytbildnin­g, och hur idén om nationalit­et kan bära skilda politiska syften för den som vill göra den till ett debattämne. Med följer nämligen frågan om vad som gör någon till svensk, och vad det ska innebära. Låt vara att jag personlige­n inte ligger vaken om nätterna och grubblar över om en‍ skilda fotbollssp­elare beter sig svenskt eller inte, men att frågan kommer upp på dagordning­en gör att vi alla måste för‍ hålla oss till den. Och ju mer politikern­a försöker få sina fråge‍ställninga­r att framstå som naturliga, desto viktigare blir det att tänka över vilka politiska mål deras verklighet­sbild bär med sig.

kan du förbereda dig mer inför

PÅ SIDAN 32 valet den 9 september. Där skriver Per Snaprud om forskninge­n om besluts‍ blindhet, som visar hur ombytliga våra politiska åsikter och våra argument för dem är. Och på sidan 56 hjälper Arvid Janson och Niklas Laninge dig att und‍vika de psykologis­ka fällor som kampanj‍makarna använder för att du ska falla för just deras argument. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Myterna har hjälpt oss att forma våra samhällen

 ??  ?? TANKESTÄLL­ARENär en politiker får något att låtanaturl­igt är det läge att tänka ettvarv till.
TANKESTÄLL­ARENär en politiker får något att låtanaturl­igt är det läge att tänka ettvarv till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden