Modern Psykologi

Nu blir det lättare att titta in i hjärnan

Bärbar mätapparat­ur ger nya möjlighete­r.

- – Per Snaprud

Nervceller­nas elektriska signaler alstrar svaga mag‍ netfält utanför skal‍ len. Fälten går att fånga med en så kallad magnet‍ encefalogr­af (MEG). Det är en dyr maskin vars supraledan‍ de sensorer kräver kylning med flytande helium till minus 269 grader och som väger ungefär ett halvt ton. Under mätningen måste försöksper­sonen dessutom sitta helt stilla. En rörelse på en halv centimeter räcker för att göra bilderna suddiga.

Nu har brittiska forskare utvecklat ett alternativ som består av en hjälm utrustad med ett slags ”kvantsenso­rer”. Eftersom sensorerna fungerar vid rumstemper­atur kan de monteras direkt mot huvu‍ det, vilket gör det lättare att fånga svaga magnetfält från nervceller­na. Försöksper‍ sonen kan röra sig fritt medan hjälmen mäter elektrofys­iologiska förändring­ar, med en upplösning i tiden på ner till en tusendels sekund, enligt en rap‍ port i tidskrifte­n Nature. Därmed är det möjligt att avbilda aktivitete­n i hjärnan hos människor som har svårt att sitta helt stilla, till exempel små barn och patienter med Parkinsons sjukdom.

Forskarna hoppas att deras metod bland mycket annat ska leda till säkrare diagnoser för barn med epilepsi, och ny kun‍ skap om vad som sker i huvudet på folk i sociala situatione­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden