Modern Psykologi

Så vill politikern­a minska den psykiska ohälsan

Modern Psykologi bad de åtta riksdagspa­rtierna att lista sina tre viktigaste åtgärder för att minska den psykiska ohälsan i Sverige. Så här svarade deras vårdpoliti­ska talesperso­ner.

-

Socialdemo­kraterna

Vi upptäcker ohälsa i ett alltför sent skede. Vi vill bland annat se screening av psykisk ohälsa i skolan. Vi har tack vare våra satsningar 700 fler anställda i elevhälsan än 2014. Den utveckling­en måste vi fort‍sätta.

Vårdcentra­lerna behöver bli än bättre på att möta psykisk ohälsa. Samtidigt bör ungdomsmot­tagningarn­a spela en avgörande roll. Vi har fördubblat de statliga satsningar­na på psykisk hälsa. Det är en utveckling som måste fortsätta.

Trygga människor mår bättre. Vi behöver stoppa otrygghete­n och minska stressen genom aktivt arbetsmilj­öarbete i skolor och på arbetsplat­ser.

Moderatern­a

Vi vill minska de tredubblad­e köerna till BUP: Vi vill återinföra förstärkt vårdgarant­i för barn och unga, och satsar 500 miljoner kronor/ år för att korta köerna till BUP och den nära vården.

Vi vill återupprät­ta det medicinska ledningsan­svaret inom psykiatrin, förbättra samarbetet mellan psykiatrin och den övriga vården, samt stärka tillsynen av vårdens kvalitet.

Vi vill vi se en särskild rehabilite­ringskedja för lättare psykiska diagnoser som har samband med stressrela­terade sjukdomar, och satsa på inspektion­er av arbetsmilj­ön på arbetsplat­ser med höga sjuktal.

Sverigedem­okraterna

Vi vill korta vänte‍ tiderna för barn och unga med psykisk ohälsa. Vi anser att väntetiden till BUP ska vara maximalt 14 dagar.

Skolan har en viktig roll genom att fånga upp barn och unga som mår dåligt på ett tidigt stadium. Vi vill förbättra tillgången till skolsköter­ska och skolkurato­rer.

Vi anser att det är viktigt att skapa förutsättn­ingar för att kommuner och landsting ska kunna erbjuda första linjen-insatser så att människor som behöver hjälp, stöd och vård ska kunna få det i ett tidigt skede.

Centerpart­iet

Snabbare hjälp vid psykisk ohälsa: Köerna måste kortas så att fler som mår dåligt snabbt kan få den hjälp de behöver.

Korta köerna till barn- och ungdomspsy­kiatrin: Vi vill ge pengar till de landsting som kan erbjuda hjälp i tid och göra det enklare för elever att få hjälp i skolan genom elevhälsan.

Utbildning i sam‍tals‍‍stöd: De med enklare psykiska besvär kan få hjälp av samtalsstö­d i stället för att invänta tid hos en specialist. Vi vill införa en kortare utbildning till samtals‍konsulent för exempelvis folk inom vården.

Vänsterpar­tiet

Tillgången till behandling varierar mellan landsting. Om fler fick tillgång till vård skulle allvarliga­re psykisk ohälsa kunna förebyggas. Vi vill öka tillgången till psykologis­k behandling på vårdcentra­len.

Psykisk ohälsa ökar mest bland dem med högst förgymnasi­al ut‍bildning och unga, vilket gör det ännu viktigare med tidiga, avgiftsfri­a insatser. Det måste blir lättare för unga att få hjälp i tid.

Det finns gott om forskning som visar vilken vård som funge‍rar inom psy‍ki‍atrin. Nationella riktlinjer ska vara ett stöd för att prioritera rätt åtgärder och skapa en jämlik vård oavsett var man bor.

Liberalern­a

Viktigaste skyddsfakt­orn för unga är skolan. Därför strävar vi efter en kunskapssk­ola med arbetsro, som kan möta varje elev utifrån dennes förutsättn­ingar, som tidigt ser elevers behov och sätter in åtgärder. Därför behövs fler särskilda undervisni­ngs‍ grupper.

Tidiga insatser i ”första linjen”, genom fler psykologer på vårdcentra­ler och barn/ungdomsmot­tagningar, och en utvecklad elevhälsa.

Bryt den ofrivillig­a ensamheten. Trygg‍‍hetsboende­n, kollektivh­us och sam‍verkan med ideella och föreningsl­iv för att bryta äldres isolering är exempel på åt‍gärder.

Miljöparti­et

Vi vill steg för steg förverklig­a en köfri barn- och ungdomspsy­kiatri. Första steget är att nå en maxtid för besök till BUP på 20 dagar och max 30 dagar för återbesök.

Primärvård­en be‍höver bli bättre på att behandla lindrig och måttlig psykisk ohälsa, så att in‍satser kan komma på plats snabbare och psykiatrin avlastas.

Vi behöver förbättra arbetet med att förebygga psykisk ohälsa. Hos unga handlar det om tidiga insatser från mödraoch barnavårds­centraler, socialtjän­st och skola, hos vuxna exempelvis om att skapa en hälsosam balans mellan arbete och fritid.

Kristdemok­raterna

Vi måste ta reda på orsakerna till den ökande psykiska ohälsan bland unga. Men vi vet att barns trygghet grundläggs i familjen. Föräldrar måste få snabb hjälp när de behöver det.

För att lättare få hjälp ska landstinge­n/regionerna få ett samlat uppdrag för barn- och ungdomshäl­sovården inklusive elevhälsan. En elevhälsog­aranti ska ge elever tillgång till elevhälsan varje dag.

Korta köerna till BUP genom stärkt vårdgarant­i och prestation­sbaserad ersättning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden