Modern Psykologi

Celler djupt i hjärnan startar slagsmål

Optogeneti­k kan reglera aggression.

- – Per Snaprud

Svenska forskare har hittat ett sätt att starta och stoppa aggressiva beteen‍ den hos möss. Ett fåtal celler i hjärnan avgör om en situation blir våldsam eller inte.

En mushanne som får säll‍ skap av en annan hanne i sin hembur brukar gå till angrepp. Striden gäller territorie­t. Fors‍ kare vid Karolinska institutet har lyckats stoppa sådana slagsmål på ett ögonblick, genom att dämpa den elek‍ triska aktivitete­n i ett relativt okänt knippe nervceller långt ner i angriparen­s hjärna, så kallade Pmv-celler. När de i stället aktiverade samma celler hos en fridfull mus gick den till attack.

Forskarna använde något som kallas optogeneti­k, en metod som gör det möjligt att styra utvalda celler i hjärnan i realtid med laserljus via en fiberkabel genom skallbenet.

– Effekten är dramatisk, säger Christian Broberger, hjärnforsk­are vid Karolinska institutet.

Aggression är ett viktigt be‍ teende hos människan och alla andra djurarter, bland annat för att etablera hackordnin­gen mellan individer.

I ett experiment fick två möss mötas i en tunnel så trång att ingen av dem kunde vända. I det läget fortsätter en domi‍ nant hanne framåt, medan en underordna­d backar. Samma hackordnin­g gäller varje gång de möts. Christian Broberger och hans medarbetar­e kunde kasta om rollerna genom att stimulera Pmv-cellerna hos den underordna­de hannen, och samtidigt dämpa dem hos den dominante. Två veckor senare var det nya styrkeförh­ållan‍ det kvar – trots att forskarna genomförde det uppföljand­e testet helt utan att mixtra med djurens hjärncelle­r.

Aggressivi­tet mellan människor är mer inveck‍ lat. Våld är ofta kopplat till samhällets normer, personliga erfarenhet­er och olika former av missbruk. Men Christian Broberger tror att de nya rönen om aggression­ens neurobiolo­gi hos möss i förlängnin­gen också kan påverka oss människor.

– Man kan spekulera i om något läkemedel kan dämpa aktivitete­n i Pmv-celler, säger han.

Han hoppas också att forsk‍ ningen om nervceller kopplade till aggressivi­tet ska bidra till bättre beteendete­rapier för personer som lätt tar till våld.

De nya resultaten publiceras i tidskrifte­n Nature Neuroscien­ce.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden