Modern Psykologi

Spädbarn med autism är mer ljuskänsli­ga

Forskare hoppas på tidigare diagnoser.

- – Marie Alpman

Spädbarn som senare får en autismdiag­nos är mer ljuskänsli­ga än andra, visar en studie från Uppsala universite­t. Det är i dag omöjligt att ställa en säker autismdiag­nos innan barn blivit 2–3 år gamla. I projektet smasyskon.se är målet att upptäcka autism redan hos spädbarn.

Genom olika tester av yngre syskon till barn med autism har forskarna tidigare kunnat se ett samband mellan autism och svårighete­r att koppla ihop syn- och hörselintr­yck.

En studie i Nature Communicat­ions visar att barn med autism också är mer ljuskänsli­ga. I studien undersökte­s pupillens ljusreflex hos barn vid 9–10 månader. Barn som senare fick en autismdiag­nos drog ihop pupillerna kraftigare när ögat träffades av en ljuspuls.

Även om forskarna hittat en koppling mellan pupillsamm­andragning och autism, är det för tidigt att säga om det kommer att kunna leda till att autism kan upptäckas tidigare.

– Det rör sig fortfarand­e om grundforsk­ning, där vi försöker hitta skillnader i basala funktioner under den tidiga utveckling­en, säger Terje Falck-ytter, docent vid institutio­nen för psykologi vid Uppsala universite­t och huvudansva­rig för studien.

– Men förhoppnin­gen är att kunna ställa tidigare diagnoser så att familjer kan få hjälp och stöd tidigare.

Totalt ingick 147 småsyskon till barn med autism, varav 29 uppfyllde kriteriern­a för autism vid en uppföljnin­g när barnen blivit 3 år. I studien ingick även en kontrollgr­upp med 40 barn vars äldre syskon inte hade någon diagnos.

Projektet Småsyskon är ett samarbete mellan Uppsala universite­t och Center of neurodevel­opmental disorders vid Karolinska institutet.

 ??  ?? REFLEX Barn som senare fick en autismdiag­nos drog ihop pupillerna kraftigare när ögat träffades av en ljuspuls.
REFLEX Barn som senare fick en autismdiag­nos drog ihop pupillerna kraftigare när ögat träffades av en ljuspuls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden