Modern Psykologi

Släppa ut självköran­de bilar på vägarna?

Fundera själv utifrån ett filosofisk­t dilemma.

- – Ann Lagerström

Ali, Carina, Ted och Jill mekar i hobby‍ garaget. Plötsligt säger Ted: ”Jag fick provköra en självköran­de bil häromda‍ gen. Vilken känsla!” Det blir en livlig diskussion om de självköran­de bilarna. Läs och ta ställning. På sidan 72 får du veta vad olika filosofer tänker. JILL: Körde du inte alls? TED: Nej, jag kunde ta bort händerna från ratten.

CARINA: Men tänk om något hade hänt!

TED: Det hade bilen tagit hand om. Allt det där är redan inprogramm­erat.

CARINA: Och det litar du på? Det var ju en kvinna som döda‍ des av en förprogram­merad bil i USA i våras, och nu har Über stoppat sina provkörnin­gar.

TED: Föraren hade inte heller kunna stanna. Hon dök upp från ingenstans. Jag är säker på att bilen kör bättre än jag. Och det här är bara början.

ALI: Men vänta nu. Det måste bli massor av etiska problem.

JILL: Ni har väl hört om det där filosofisk­a dilemmat med spårvagnen? Vad skulle du ha gjort om du kunde bestämma om en spårvagn skulle köra över en enda person eller ta livet av fem? Självköran­de bilar är dilemmat i praktiken.

ALI: Är det? En sak är väl om jag fattar ett eget beslut, eller om jag i trafiken handlar instinktiv­t. Men här har någon bestämt i förväg vem som ska leva och vem som ska dö.

TED: Bättre det än att vårt då‍ liga humör, spriten eller mina förutfatta­de meningar avgör.

JILL: De flesta tror att det kommer att bli färre dödsfall med programmer­ade bilar. Låt oss inte stirra oss blinda på det i dag – vi måste titta framåt.

JILL: Om ett par decennier är alla bilar automatisk­a. Då har vi en helt annan trafiksitu­a‍ tion, och en helt annan etik.

CARINA: Det där tycker jag är otäckt: Alla bilar fattar egna beslut. Vem ska bestämma etiken? Och kommer det att finnas bilar med olika etiska program? Det här är helt enkelt för osäkert. Självköran­de bilar måste vara minst fem gånger säkrare än oss förare för att jag ska acceptera dem.

TED: Lugn, bara lugn. Många av de bästa hjärnorna ägnar sig just nu åt det här problemet.

ALI: Det tror jag säkert, men går problemet att lösa? Finns det en bästa etik för förarlösa bilar. Vem har ansvar? Vilken sorts etik ska vi laborera med? Går det att skapa en etik som rår över livet och döden?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden