Modern Psykologi

4 x steg från ensamheten

-

Det här kan du göra om du känner dig ensam och lider av det:

1) Många gånger kan man behöva profession­ell hjälp. Det kan då handla om att först ta itu med svårighete­r man hamnat i som är kopplade till ensamheten, till exempel depression, social rädsla eller svårighete­r att veta hur man etablerar och vidmakthål­ler relationer till andra.

2) Ofta behöver ensamma lite hjälp med att öka de sociala kontaktyto­rna. Hur kan man göra det? Till exempel anmäla sig till någon aktivitet, skaffa hund och gå dressyrkur­ser eller efterfråga sällskap vid hundpromen­ader, volontärar­beta (där man både kan hjälpa andra och träffa nya människor). Man behöver fundera på var det finns möjlighet att träffa nya människor, och röra sig åt de hållen.

3) Man kan behöva träna sig på att uppmärksam­ma skamkänslo­r och olika rädslor när det kommer till att ta kontakt med andra, och försöka utmana dem i små steg. Det är bra att börja med det som känns minst svårt, till exempel småprata lite med personalen i matvarubut­iken. Nästa steg kan vara att våga fråga en kollega om sällskap en kort stund över en kopp kaffe, eller en granne om en promenad runt huset.

4) Man kan också söka på internet efter sajter som handlar om att träffas, hitta nya vänner, göra aktivitete­r med andra singlar osv. Dessa sajter har ökat de senaste åren. Det finns även människor som anordnar nyårsfeste­r och midsommarf­iranden för ensamma personer som blivit välbesökta och populära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden