Modern Psykologi

När oron och ångesten tar över

Så hjälper du dig själv med acceptans.

- – Charlotte Lundqvist

MER LIV, MINDRE ORO: Med nyfikenhet, närvaro och acceptans SUSAN M. ORSILLO & LIZABETH ROEMER[NATUR & KULTUR 2018]

Behövs terapeuten? Det är en fråga jag ställer mig när jag läser Susan M. Orsillo och Lizabeth Roemers tegelsten Mer liv, mindre oro. De två författarn­a är välrenomme‍ rade professore­r i psykologi vid Suffolk university respektive University of Massachuse­tts i Boston, båda med lång erfa‍ renhet av behandling av oro och ångest. Boken riktar sig till människor som upplever att ångest och oro blivit ett hinder i vardagen. Den är pedagogisk­t upplagd med ljudfiler på nätet och övningsupp­gifter till varje kapitel.”tonen är varm, tillta‍ let direkt och man tvivlar inte på att de har stor erfarenhet av att möta patienter”, skriver psykologen och författare­n Anna Kåver i förordet till den svenska utgåvan.

För alla som någon gång gått i kognitiv beteendete‍ rapi känns upplägget igen. I det första kapitlet får läsaren identifier­a vilka känslor som ligger bakom den upplevda ångesten, genom att kartlägga sina beteenden och svara på frågor om vad som triggade den. Mindfulnes­s och själv‍ medkänsla är två verktyg för ett liv med mer närvaro och mindre oro, liksom acceptans och känsloregl­ering. Genom att sätta ord på mål och värde‍ ringar får läsaren hjälp att reda ut vad som är viktigt i livet just nu för att med nya vanor öka sin livskvalit­et.

AV ERFARENHET VET Orsillo och Roemer förmodlige­n vilka äm‍ nen de flesta patienter grubblar över och vilka fallgropar som kan uppstå på vägen. Rubri‍ ken ”Frågor du kan tänkas ha just nu” återkommer under läsningen och kompensera­r i viss mån för det uteblivna mänskliga mötet. Ändå är det något som saknas. Är det inte just det mänskliga mötet som hjälper till att driva en framåt? Att det finns en person som på bestämda tider vägleder och ifrågasätt­er, som gör att man känner ansvar för att fak‍ tiskt göra sina övningar och fortsätta behandling­en även när det är lite jobbigt. Och som med empati kan hjälpa en att analysera vad som gått bra och vad som gått dåligt sedan sist.

FÖR NÅGRA VECKOR sedan fick vi ett nytt avtal för företags‍ hälsovård på min arbetsplat­s. Med den kom en inloggning till en webbportal där man kunde starta olika kurser för att må bättre i vardagen. Det är ett populärt tillvägagå­ngs‍

sätt som används även inom kbt-behandling och som visat sig ge väldigt goda resultat. Att ge människor verktyg för egenbehand­ling innebär förstås att fler får hjälp snab‍ bare. Med en pressad psykiatri är det förklarlig­t att mottag‍ ningar väljer att testa eller att patienter prövar att hitta vägar på egen hand innan bekymren blivit för svåra. Men ett gott råd om man väljer att läsa den 400 sidor tjocka boken från pärm till pärm är att låta den ta tid, så att insikterna får möjlighet att sjunka in. Bäst fungerar den förmodlige­n för någon som redan kommit en bit i sin terapi och vill fortsätta på egen hand. Eller varför inte som en lysande handbok för terapeuter?

 ??  ??
 ??  ?? MINDRE RÄDD Självmedkä­nsla, mindfulnes­s och acceptans är bra verktyg för ett liv med mindre oro och mer närvaro.
MINDRE RÄDD Självmedkä­nsla, mindfulnes­s och acceptans är bra verktyg för ett liv med mindre oro och mer närvaro.
 ??  ?? DEBUTROMAN­AV PSYKOLOG
DEBUTROMAN­AV PSYKOLOG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden