Modern Psykologi

Jag skäms dagen efter

- Jenny Jägerfeld, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

?Jag är en 17-årig tjej med väldigt dåligt självförtr­oende och jag försöker göra allt för att bli glad. I helgen var jag på fest och strulade med en kille. Jag älskade det i stunden och livet flöt på. Men som alltid när jag vaknar dagen efter mår jag skit och blir så extremt äcklad av killen samt av mig själv. Detta händer varje gång och jag förstår inte varför. Jag har inte blivit sexuellt utnyttjad innan, så förstår inte varför detta händer men klarar det inte mer.

!Vad tråkigt att höra att du känner som du gör. Det är inte ovanligt att man känner skam kring sin sexualitet. Det kan handla om att man är homoeller bisexuell, att man tänder på saker som anses avvikande, att man har haft sex med ”för många” eller ”för få” personer, att man är polyamorös snarare än monogam eller att man på något annat sätt avviker från normen. Men man kan också känna skamkänslo­r runt sex eller sin sexualitet även om man inte alls avviker.

Nästan alla människor kän‍ ner sexuell lust till sig själva och ett sexuellt begär till an‍ dra. Det är alltså helt normalt – ändå känner rätt många skam-, skuld- eller äckelkänsl­or inför det. Ingen är dock född med dessa känslor. Som litet barn är man full med okomplicer­ad lust och upptäckarg­lädje kring den egna kroppen och det egna könsorgane­t. Skammen är något som kommer från om‍ givningen (föräldrar, förskol‍ lärare, samhället i övrigt) via exempelvis tillsägels­er om att inte ta på sig själv eller vad som är rätt att tänka, känna och tycka.

Befinner man sig dessutom i en sexualfien­tlig miljö, eller en miljö som moralisera­r kring sex, så kan det leda till att man själv – mer eller mindre medvetet – får värderinga­r som ligger i linje med dessa. Vi skäms då eftersom vi har fått lära oss att det vi känner, tän‍ ker eller gör är ”fel”. Men det kan också vara så att man blir påverkad av vänner, porr eller medier på ett annat vis, så att man tror att en viss sorts sex är önskvärt, fastän det kanske inte alls är det man vill.

En bra sak med att skammen är inlärd, är att det faktiskt går att lära om. Jag undrar vilka föreställn­ingar eller idéer du själv har om sexualiet. Vad du har fått med dig hemifrån och hur ser människor runt omkring dig på sex?

Du skriver att du träffade den här killen på en fest. Då

undrar jag om det var alkohol inblandat? Alkohol påverkar en på flera olika sätt, bland annat kan man känna sig gladare och hämningar släpper. Det kan bidra till att man gör saker som man annars inte skulle ha gjort. Särskilt vanligt kan det vara om man har dålig självkänsl­a.

Är skammen eller äcklet kopplat till att du gjort saker som du egentligen inte ville eller kan stå för? Eller är det snarare kopplat till att andra människor har sett er och att detta i sig är något som blir job‍ bigt för dig? Eller handlar det om att ni inte kommer att höras eller ses igen som får dig att ifrågasätt­a dina handlingar?

Att försöka förstå var skam‍ men kommer ifrån kan göra att du kan göra upp med den på ett annat vis. Antingen genom att utmana den, till exempel genom att du inser att ”nej, men jag vill kunna ha sex med vem jag vill när jag vill och det är okej”, eller att du ändrar ditt beteende till något som passar dina idéer om hur du vill leva ditt liv bättre. En del människ‍ or har ganska lätt att frikoppla hångel eller sex från något djupare känslomäss­igt och kan känna att en enstaka förbin‍ delse är kul och får dem att må bra. Men för andra, som kanske vill ha ett djupare känslomäs‍ sigt band, funkar det på ett annat vis. Du behöver ta reda på lite mer om hur du funkar.

Försök att ha förståelse för och medkänsla med dig själv och undersök dina tankar och känslor på ett nyfiket och ickedömand­e vis. Du behöver lära känna dig själv bättre gene‍ rellt, men även sexuellt. Hur ser dina begär och din lust ut? Vad tycker du om att göra med dig själv och andra? Skäms du även efter att du har onanerat? Finns det någon gång du inte skämts efter att du har hånglat eller haft sex? Vad var annor‍ lunda den gången i jämförelse med till exempel denna? Hur skulle situatione­n förändras utan alkohol?

Fundera över detta för att det du gör nästa gång ska utgå helt från det du själv vill och känner för och inte något annat, vare sig ett moralistis­kt samhälle eller en snedvriden porrnorm.

Jag hoppas att du kommer vidare i dessa känslor. Om du inte förmår att komma vidare själv så tycker jag att du ska ta kontakt med ungdomsmot‍ tagningen.

Är skammen kopplad till att du gjort saker du egentligen inte ville göra?

 ??  ?? OLUSTIGA MINNEN Brevskriva­ren känner skam och äckel dagen efter att ha hånglat på en fest.
OLUSTIGA MINNEN Brevskriva­ren känner skam och äckel dagen efter att ha hånglat på en fest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden