Modern Psykologi

Åsanilsonn­evill hjälpapati­enterattsl­uta medpsykofa­rmaka.

Vårdgivare bör utbildas bättre.

-

Jag har försökt sluta många gånger”, säger de sorgset. ”Det har inte gått.” De har tagit psykofarma­ka i två år, sex år, tolv år.

Ibland säger de att de egentligen inte ville börja, men övertalade­s. Andra fick övertala sin doktor, som min gamla mamma som hade hört talas om ”lyckopille­r”. Dem ville hon ha. Så småningom vill de sluta. Försöker, misslyckas. Någon hjälp att sluta har de sällan fått, i många fall tvärtom – de har avråtts från att försöka minska/sluta, uppmuntrat­s att i stället se på sin sjukdom som kronisk, medicineri­ngen som livslång.

Ibland har de helt enkelt spolat ner tablettern­a i toaletten. Ibland har de halverat dosen, halverat den igen efter några dagar, och sedan slutat helt.

De har gjort som man brukar när man slutar med en antibiotik­akur eller smärtlindr­ande mediciner. Slutat. Och blivit dåliga. Alla blir rädda, medicinen sätts in igen och både den drabbade och doktorn tror att de nu ser hur personen ”egentligen” mår, när de i själva verket har sett en utsättning­sreaktion.

Jag tycker att vi ska jämföra våra psykofarma­ka med alkohol i stället för med insulin eller antibiotik­a. Det går ju fint att behandla ångest med alkohol. Det betyder dock inte att ångest beror på alkoholbri­st. Vi kan bli beroende av alkohol, och en kropp som har vant sig vid en viss promille kan bli väldigt dålig, till och med dö, om alkoholtil­lförseln stryps för snabbt. Det betyder fortfarand­e inte att personen lider av ett kroniskt alkoholbri­stsyndrom, bara att långvarigt alkoholint­ag leder till abstinens när man slutar. Det, i sin tur, betyder inte att man aldrig ska sluta, bara att man kan behöva kompetent hjälp under abstinense­n.

Det är hög tid att vårdgivare som skriver ut psykofarma­ka utbildar sig så att de även kan sätta ut preparaten, alltså avsluta medicineri­ngen, på ett säkert sätt. Jag tycker att vi inom vården ska stötta de olika lekmannain­itiativ som syftar till att ge hjälp till självhjälp för dem som vill sluta.

Många undrar om det inte skrivs ut för mycket antidepres­siva mediciner i Sverige i dag – 700 000 dygnsdoser är ju en ganska häpnadsväc­kande siffra. Den kan förstås tolkas som att väldigt många börjar medicinera, men påverkas även av att många som börjar sedan har svårt att sluta. Här ser jag en tydlig förbättrin­gspotentia­l. Åsa Nilsonne är professor emeritus i medicinsk psykologi, psykiater, psykoterap­eut och författare.

Psykofarma­ka borde jämföras med alko‍ hol, inte insulin

 ??  ?? SÄTT UT Åsa vill att den som slutar med sin medicin ska få lika bra hjälp som den sombörjar.
SÄTT UT Åsa vill att den som slutar med sin medicin ska få lika bra hjälp som den sombörjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden