Modern Psykologi

Vem är viktigast?

Fundera själv utifrån ett filosofisk­t dilemma.

- – Ann Lagerström

Bokklubben planerar höstens träffar när Iris säger: ”I år kan vi ha läshelgen på mitt land!” Det blir tyst. Iris försöker igen: ”Vecka 41, som vi brukar …” Det är åttonde året i rad som gruppen planerat en helg till långläsnin­g. En tjock bok. God mat. Många fina samtal. Men det här året är det annorlunda …

Läs konversati­onen och tänk efter: Vem tycker du att de ska vara lojala med? Sedan kan du gå till sidan 72 och få stöd för dina tankar av en filosof. JULIA: Jag kan inte. IRIS: Vadå kan inte? Vecka 41 är helig. Det har vi bestämt.

JULIA: Jag vet, men nu råkar den infalla på exakt den dagen som Paul och jag varit ihop i tio år. Jag kan inte svika honom.

JIM: Jag måste tyvärr också tacka nej. Ni vet mitt engagemang i barnfattig­domen. Den helgen är det en konferens i Nairobi som jag måste åka på.

NELLY: Det tar emot att säga det, men jag har fått ta över en spahelg från en kompis. Inga barn, ingen man – bara bad och massage.

IRIS: Men hur kan ni? Jag ser fram emot den här helgen hela året. Vilka svikare ni är. Vi är ju vänner!

JULIA: Ärligt talat Iris, vänskap i all ära, men Paul går faktiskt före.

JIM: Och vad är viktigast – vår grupp eller att försöka göra något för världens barn?

IRIS: Vad du är traditione­ll Julia! Familjen före vänskapen. Hur många gånger har inte jag försakat min familj för er?

NELLY: Jag ska vara ärlig. När jag fick välja mellan en spahelg och att vara med er så valde jag – mig själv. Det var inte svårt.

JIM: Du är verkligen en egoist. Världshave­n dör och du går på spa! Vore det inte för konferense­n skulle jag ha kommit.

NELLY: Men vi har träffats samma helg i åtta år. Det börjar likna symbios. Om jag handlar självständ­igt har ni också möjlighet att stå på egna ben.

IRIS: Jag trodde att vår vänskap var annorlunda, att vi älskade varandra.

JULIA: Men du, det är ändå skillnad på kärlek och vänskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden