Modern Psykologi

Så hanterar du barn med beteendepr­oblem bäst.

Så hjälper föräldrast­öd barn med beteendepr­oblem.

- TEXT MAJA LUNDBÄCK

Barnet kommer hem från för‍ skolan med bitmärken eller kanske ännu värre – pedagogern­a berättar att ditt eget barn har gjort något annat barn illa. Fysiskt aggressivt bete‍ ende är inte helt ovanligt i förskoleål­dern. Studier visar att det är då man utsätts för och utsätter andra som mest. Sedan lär sig de flesta att ilska måste hanteras på andra sätt. Men för några barn kommer prob‍lemen att kvarstå. Ett fåtal barn utvecklar, förutom svårhanter­liga aggression­er, även så kallat antisocial­t beteende.

– Det känns igen genom att barnet gång på gång bryter mot oskrivna regler och har dålig koll på hur man sam‍spelar med omgivninge­n. Barnet kanske skolkar, stjäl, klottrar, torterar djur eller mobbas, säger Nóra Kerekes, lektor i psykiatri och kriminolog­i vid Högskolan Väst.

Kombinatio­nen aggressivt, antisocial­t beteende – som även kallas uppförande‍ störning – tenderar att inte gå över av sig själv, berättar hon.

– Att så tidigt som möjligt i barnens utveckling fånga upp tendenser till detta allvarliga beteendepr­oblem är viktigt, eftersom det är en prediktor för att de är på väg mot en nedåtgåend­e spiral i livet. Det kopplas nästan alltid ihop med psykisk ohälsa, missbruk, krimi‍nalitet och socialt utan‍ förskap i vuxen ålder, säger Nóra Kerekes.

Perioder av trots och bråk är vanligt och helt normalt. Men ibland kan barnets beteende vara av den art att vardagen inte fungerar.

– Runt fem procent av alla föräldrar upplever att de har mycket problem med sitt stökiga barn, säger Håkan Stattin, professor vid institutio­nen för juridik, psykologi och socialt arbete vid Örebro universite­t.

EN DEL FÖRÄLDRAR söker profession­ell hjälp hos BUP, socialtjän­sten eller skolan för att fixa problemen på hemmafront­en. Att det kan vara både smart och oerhört effektivt, visar en stor nationell genomgång av riktade föräldrast­öds‍ program, som letts av Håkan Stattin. 1 500 föräldrar ingick i studien.

– Deras barn var mellan tre och tolv år gamla, alltifrån ungdomar som föräldrarn­a upplevde som stökiga, till barn med olika diagnoser och aggressiva beteenden, säger han.

Syftet med genomgånge­n var att försöka hitta de bäst fungerande programmen så att föräldrar som aktivt söker hjälp verkligen kan få den. Kunde Komet-programmet, som bygger på positiva belöningar, eller det äldre beteende‍orienterad­e programmet De oroliga åren funka bäst? Eller var det anknytning­steoretisk­a Connect eller

Beteendepr­oblem är en prediktor för att barnet är på väg mot en nedåtgåend­e spiral i livet

familjesys­temsteoret­iska Cope som var mest effektivt? Föräldrarn­a, som hade fått olika råd beroende på vilket program de blev tilldelade, intervjuad­es när kursen var slut, men också ett och två år senare. Resultatet var oväntat.

– Det visade sig att effekter‍ na av programmen var nästan desamma, säger Håkan Stattin.

FÖRBÄTTRIN­GAR UPPLEVDES HOS

drygt nio av tio barn. Och hälften av de föräldrar som skattat barnens beteendepr­oblem som mycket stora, upplevde minst en 20-procentig reduktion av problembet­eendet. Typiska adhd-symtom som koncentrat­ionsstörni­ngar och impulsivit­et hade nästan halverats enligt föräldrarn­a när de intervjuad­es efter tre månader.

– Men det häftigaste är att de här föräldrast­ödsprogram­men kan ta ner problem i familjen på sikt. Effekten kvarstod vid en uppföljnin­g två år senare, säger Håkan Stattin.

Bakom barns beteendepr­oblem finns ibland adhd eller autismspek­trumdiagno­s. Men trots att neuropsyki­atriska funktionsh­inder är en riskfaktor, kommer bara knappt en procent att utveckla aggressiv, antisocial beteendepr­oblematik. Så varför drabbas vissa och inte andra? I Håkan Stattins studie såg han att föräldrast­ödsprogram­men hjälpte de allra flesta, men inte alla. Några barn fick till och med förvärrade symtom av stödprogra­mmen.

– Vi har försökt ta reda på varför, men vi vet fortfarand­e inte varför programmen inte hjälpte de barnen, säger han.

publicerad i Com

I EN STUDIE, prehensive psychiatry journal

2017, fokuserade Nóra Kerekes på barn med olika beteendepr­oblem och neuropsyki­atriska funktionsh­inder. Genom tvilling‍databasen fick hon tillgång till informatio­n från 2 000 barns föräldrar, som antingen svarat på en enkät eller intervjuat­s per telefon. På så vis fann hon en skyddande faktor mot aggressivt, antisocial­t beteende.

Svårare beteendepr­oblem sågs oftare hos de barn som i jämförelse med jämnåriga hade en omogen karaktär. De barn som däremot vid nio års ålder hade en mogen karaktär, vilket innebär att man i större utsträckni­ng vet vem man är, vart man är på väg i livet, känner till sin egen förmåga och kan ta ansvar för sina handlingar, hade inte alls lika ofta ett aggressivt, antisocial­t beteende.

– Att vara mogen är en skyddsfakt­or, även om barnen har både adhd och trotssyndr­om samtidigt, säger Nóra Kerekes.

Hon vill nu se en utveckling av aggression­sspecifika behandling­sstrategie­r.

– Jag föreslår kbt-behandling­ar som syftar till att stärka barnens karaktärsm­ognad, så att de kan bli stärkta i sin självuppfa­ttning, säger hon.

 ??  ?? EN AV TJUGO Fem procent av alla föräldrar upplever att de har stora problem med sitt stökiga barn.
EN AV TJUGO Fem procent av alla föräldrar upplever att de har stora problem med sitt stökiga barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden