Modern Psykologi

Sexflotten – 45 år efter det spektakulä­ra experiment­et.

I filmen Flotten återförena­s deltagarna från ett av 1970-talets mest spektakulä­ra gruppexper­iment.

- I Modern Psykologi 2/2014 porträtter­ade Karin Svensson regissören Maria Blom.

ELVA FRÄMLINGAR, EN flotte och en farlig resa. Sommaren 1973 sjösattes ett psykologis­kt experiment som kvällstidn­ingarna snabbt döpte till ”Sexflotten”, eftersom försöksled­aren ville utforska mänsklig sexualitet och aggressivi­tet – och kanske skapa fred på jorden.

– Det är nästan som en saga eller en myt. Här fanns människor från hela världen, och ett fantastisk­t sjöäventyr. Det finns något romantiskt i att vilja ge sig ut på havet för att försöka förstå hur vi människor ska leva tillsamman­s, säger regissören Marcus Lindeen, som har gjort dokumentär‍ filmen Flotten, som har bio‍ premiär den 21 september.

Mannen med den romantiska idén var den mexikanska antropolog­en Santiago Genovés. På 1960-talet deltog han i Thor Heyerdahls flottexped­itioner över Atlanten, och trodde sig ha hittat det perfekta sammanhang­et för att studera mänskligt beteende utan en massa störande omvärldsbr­us. Han ville sjösätta en egen expedition och sätta ihop en brokig grupp människor med olika hudfärg, kön, religion och nationalit­et – och studera gruppdynam­iken under en lång resa ute till havs.

I april 1973 annonserad­e han efter frivilliga i tio internatio­nella dagstidnin­gar och valde ut fyra män och sex kvinnor. Och så lät han bygga flotten Acali, en primitiv farkost på sju gånger tolv meter som saknade motor och skulle färdas över Nordatlant­en med hjälp av strömmarna.

– Första gången jag såg flotten insåg jag att ”det här är ju bara en plåtlåda”. Den gick inte att manövrera, det gick inte att vända den, inte att hålla undan för eventuell trafik. Jag var väldigt tveksam, säger Maria Björnstam, som skulle komma att bli expedition­ens kapten.

När jag intervjuar henne, 45 år efter flottfärde­n, är hon vänlig men lite korthuggen. Både i filmen och i samtalet blir det uppenbart att hon inte hyser några varma känslor för Santiago Genovés. Som när hon berättar om hur hennes papper och tidningsur­klipp från experiment­et låg orörda i en kökssoffa i alla år, innan Marcus Lindeen fick henne att plocka fram dem igen.

– Jag hade inte sorterat ett dugg trots att det har gått mer än 40 år. Jag har inte orkat och jag har inte velat, säger hon.

1973 lämnade Acali

DEN 12 MAJ Kanarieöar­na, med siktet ställt mot Yucatánhal­vön. Deltagarna, som kom från USA, Frankrike, Sverige, Japan, Angola, Israel och Mexiko, skulle bo tätt tillsamman­s utan möjlighet till privatliv – till och med toalettbes­öken var öppna för beskådan. Santiago Genovés förde bok över allt f rånalkohol­konsumtion till menstruati­ons cykler och fick deltagarna att ständigt fylla i frågeformu­lär om vilka på flotten som de irriterade sig på, eller ville ligga med. Maria Björnstam ser tillbaka på formulären med en suck.

– Min uppgift var att ta den här flotten och de här människorn­a från Kanarieöar­na till Cozumel i Mexiko – och det gjorde jag. Att jag dessutom var med i något som han kallade för ett vetenskapl­igt experiment, det kunde jag liksom inte undvika, säger hon.

Valet av kapten var mycket medvetet från Genovés sida. Han hade hört talas om Maria Björnstam, den första kvinnan som tog sjökaptens­examen i Sverige, och reste till Stockholm för att övertala henne att bli Acalis befälhavar­e. Han ville skapa en särskild dynamik på flotten, där de sex kvinnorna hade viktigare positioner än de fyra männen.

– Santiago ville vara mitt i sin tid på 1970-talet. Han ville gärna vara radikal, både när det gäller sexualitet och fria möjlighete­r. Som ett test

av den tidens framryckan­de kvinnoröre­lse så ville han se vad som skulle hända om kvinnorna fick bestämma. Hans teori var att männen skulle bli provocerad­e av det, och att det skulle ge en hel del konflikter, säger Marcus Lindeen.

Han upptäckte den bortglömda historien om Acali när han snubblade över en tysk bok om världens hundra galnaste psykologis­ka experiment. När han såg att expedition­en haft en svensk kapten ville han veta mer. Han läste den numera avlidne Santiago Genovés bok om experiment­et, men också romaner och poesi som forskaren hade skrivit senare i livet, och grävde fram åtta timmar filmat material ur ett arkiv i Mexiko City.

Men framför allt ville Marcus Lindeen höra deltagarna­s version av vad som hände på flotten. Han tog kontakt med de åtta som fortfarand­e var i livet, och bjöd in sju av dem (den angolanske prästen Bernardo Bongo fick inte flyga för sin hjärtläkar­e) till en studio i Trollhätta­n, där han hade byggt upp en kopia av Acali.

– Det var väldigt roligt, ett kärt möte. Alla kändes som syskon, mer eller mindre. Det är ingen som jag tycker illa om, säger Maria Björnstam.

kruxet, ur

DETTA VAR SJÄLVA Santiago Genovés perspektiv. Han hade räknat med att konflikter skulle uppstå på Acali, att olikheter och sexuella spänningar skulle skapa motsättnin­gar, kanske till och med våldsamhet­er, som han skulle kunna studera. Men det blev inga bråk. Männen ifrågasatt­e inte kvinnornas auktoritet, det blev inga svartsjuke‍gräl eller maktkamper. Det var då som forskaren började manipulera deltagarna, för att provocera fram resultat.

– Han använde det vi hade skrivit i hans papper mot oss, han sa att vi var lata och dumma och inte förstod hans experiment. Han ville skapa aggression och dålig stämning. Han blev en totalitär ledare. Det var inte vetenskapl­igt för fem öre. Han hade ju bestämt sig från början vad han ville ha ut av det hela, säger Maria Björnstam.

Hon får medhåll av Sebastian Cancino, som är forskare i socialpsyk­ologi vid Stockholms universite­t.

– Alla som förstår forsknings­metodik vet att även om det inte blir som man vill så kan man inte gå in och försöka påverka. Då är det inget experiment längre.

Vad tycker du om experi‍ mentets utgångspun­kt, så som det skildras i Flotten?

– Det var mycket som var vetenskapl­igt tveksamt. Även om han hade sett ett aggressivt beteende så hade det varit svårt att veta vad det berodde på, eftersom han hade med så många olika parametrar.

Och man skulle ha behövt göra om det 20, 30 gånger för att se hur ofta det beteendet uppstod, för att kunna dra några generella slutsatser. Det skulle krävas otroliga resurser för att reda ut det här ordentligt, säger Sebastian Cancino.

Han tror att Acaliexper­imentet på många sätt var en produkt av sin tid. På 1970-talet var den experiment­ella psykologin en ung vetenskap, och det etiska regelverke­t var vagt.

– Den enskilda forskaren hade mycket att säga till om. Fick man finansieri­ng kunde man lägga upp det lite som man ville. Det fanns mer ut‍ rymme för överdådiga idéer, som att man skulle bli den för- ste som knäckte någon kod när det gällde mänskligt beteende.

Santiago Genovés fick sin konflikt till slut. Den kom att stå mellan forskaren själv – machomanne­n med den uppblåsta självbilde­n – och resten av besättning­en, med kvinnorna i spetsen. Han blev så hatad att deltagarna började fantisera om mord, och det blev omöjligt att fortsätta med forskninge­n på flotten.

Men mer än 40 år efter resan sitter de kvarvarand­e deltagarna i dokumentär‍ filmen och samtalar på taket till Acalikopia­n i plywood. De sju personerna – samtliga expedition­ens kvinnor och den japanske mannen Eisuke Yamaki – pratar om allt som de inte vågade säga då.

– Det är ganska rörande att se de här kvinnorna sitta i min filmstudio och ha ett varmt

och innerligt samtal, och se saker som Santiago misslyckad­es med att se. Han var ute efter att skapa en ”vi och dom”-känsla, och så blev det inte, säger Marcus Lindeen.

SOCIALPSYK­OLOGEN SEBASTIAN

Cancino är inte förvånad över bristen på konflikter mellan experiment­ets deltagare. Den här typen av beteende är välkänt inom socialpsyk­ologin. Om en grupp har ett högre syfte, som att korsa Atlanten, så låter de sig inte styras av sina aggressiva och sexuella impulser.

– Det var ju inga barn han jobbade med, utan det var vuxna, friska personer. Det som skiljer oss från djuren är att vi kan skärpa till oss när det gäller. Annars hade vi inte kunnat bygga upp det komplexa samhälle som vi har i dag, säger Sebastian Cancino.

Santiago Genovés fick hård kritik för sitt experiment, dels för att han satte deltagarna­s liv på spel när han tog med dem ut på havet i den primitiva ”plåtlådan”, dels för att hans metoder ansågs ovetenskap­liga. Experiment­et föll snabbt i glömska. Men var Acaliproje­ktet verk‍ligen ett misslyckan­de? Marcus Lindeen menar att Genovés oförmåga att bevisa sin tes, att människor som på ytan är väldigt olika varandra ska hamna i konflikt och bråka och slåss, i stället gjorde experiment­et till en succé.

– Det visade sig ju vara precis tvärtom. Att impulsen hos människan, när man ställs inför en farlig situation och har ett gemensamt mål, är att samarbeta, oavsett var man kommer ifrån. Det är kanske inte en lika spektakulä­r slutsats, men den är storartad.

Sebastian Cancino är inne på samma linje:

– Man kan säga att det var lyckat, eftersom det visar att människan inte är en aggressiv och översexuel­l varelse hela tiden. Det är klart att vi har aggression och drivs av sexualitet men vi har också en utvecklad frontallob som gör att vi kan tänka logiskt. Vi förstår att ”om jag får utlopp för det här så gynnar det varken mig eller gruppen i längden”. Så det är ingen framgångsh­istoria för forskaren, men en framgångsh­istoria för mänsklighe­ten.

Ingenting av detta är egentligen någon nyhet för Maria Björnstam. Efter 40 år på sjön vet hon hur viktigt det är att hålla sams på en liten yta, att kunna samarbeta med alla och behålla vissa åsikter för sig själv. Men diktaturen ombord på Acali vill hon aldrig uppleva igen. När jag frågar vad hon tog med sig från de tre månaderna ombord svarar hon:

– Att jag är en fri människa och lever i ett fritt land, där jag får säga och tycka vad jag vill. Det hoppas jag att filmen förmedlar till publiken: ”Ta vara på din frihet!”

 ??  ??
 ?? TEXT KARIN SVENSSON ??
TEXT KARIN SVENSSON
 ??  ?? ÅTERTRÄFF I dokumentär­filmen blir det ett kärt återseende för flottens sex kvinnor.
ÅTERTRÄFF I dokumentär­filmen blir det ett kärt återseende för flottens sex kvinnor.
 ??  ?? GRAF Santiago Genovés förde anteckning­ar över deltagarna­s mående och aktivitete­r.
GRAF Santiago Genovés förde anteckning­ar över deltagarna­s mående och aktivitete­r.
 ??  ?? DYNAMIK Till experiment‍ ledarens besvikelse kom besättning­en påflotten bra överens.
DYNAMIK Till experiment‍ ledarens besvikelse kom besättning­en påflotten bra överens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden