Modern Psykologi

Från barnbe‍mö‍tande till 5-sekundersr­egeln.

Lågaffekti­vt bemötande kan användas både i skolan och hemma.

- – Charlotte Lundqvist

HANTERA, UTVÄRDERA OCH FÖR‍ ÄNDRA: Med låg‍ affektivt bemötande och tydlig‍ görande pedagogik

BO HEJLSKOV ELVÉN & ANNA SJÖLUND [NATUR & KULTUR]

Visste du att det inte är förrän vid 18 månaders ålder som vi lär oss att skilja våra egna känslor från andras? Sedan tar det ytterligar­e nästan tre år innan vi byggt upp ett motstånd för att inte omedelbart drabbas av känslosmit­ta från omgivninge­n. Vi speglar oss i varandra och för en del personer kommer distinktio­nen mellan ”mina känslor och dina känslor” aldrig riktigt på plats.

Man kan tänka sig det som en bumerang där man i ett möte omedelbart får tillbaka känslan man själv skickar iväg. Är du glad kommer personen du pratar med att känna sig glad och är du ledsen kommer hen också att känna sig nere. Att skälla på en person som har svårt att hantera känslo‍reglering är därför inte särskilt lyckat.detta gäller inte minst i relationen med personer som har särskilda behov. Dessa insikter är något av en grund för lågaffekti­vt bemötande, som de senaste åren vuxit i popularite­t inom skolan och vården. Hantera, utvärdera och förändra är en praktisk handbok som går igenom grunderna för metoden och hur man kan skapa en miljö som bygger på positiva förväntnin­gar. En nyckel till detta är till exempel att genom ett tydligt och lugnt bemötande minska stress och problemska­pande beteende.

PSYKOLOGEN BO HEJLSKOV Elvén är en av metodens främsta förespråka­re i Sverige, och här gör han gemensam sak med kollegan Anna Sjölund, som har en lång erfarenhet av utbildning och handlednin­g inom autismområ­det. Grunden för deras arbetsmeto­der är ett personcent­rerat arbetssätt, inspirerat av bland andra psykologer­na Douglas Mcgregor, Wendy Grolnick och Ross Greene.

Boken är, precis som titeln antyder, indelad i de tre kapitlen hantera, utvärdera och förändra.att kunna analysera utmanande situatione­r och välja ett verktyg ur rätt låda, kan vara avgörande för om man får till en positiv utveckling.

Utifrån en modell om ”upptrappni­ng-kaos-nedtrappni­ng” får läsaren också förslag på hur hen ska agera för att ta udden av kriser och hjälpa barnet att återgå till vardagen, utan att själv stressas och börja handla i affekt.

AV MODELLEN FÅR man bland annat lära sig varför det är bättre att erbjuda en kopp choklad

än att tvinga en person som tappat kontrollen att städa upp efter sig.

I boken får läsaren ta del av övningsexe­mpel från bland annat skola och Lss-boenden, med utmaningar som sträcker sig från det stora till det lilla: från att skapa harmoni i de dagliga aktivitete­rna till att på tryggast möjliga vis komma till rätta med självskade- beteenden och våldsamma situatione­r.

res

FÖRFATTARN­AS INGÅNG ÄR pektfull och empatisk med utgångspun­kten att alla har rätt till självbestä­mmande så långt det är möjligt. Bra läsning för den som vill få bättre insikt i hur tillvaron kan upplevas för personer med särskilda behov.

 ??  ?? BRA BEMÖTANDE Ett tydligt och lugnt bemötande kan minska stress.
BRA BEMÖTANDE Ett tydligt och lugnt bemötande kan minska stress.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden