Modern Psykologi

Stefan Einhorn tycker att det är handlingen som räknas.

- – Karin Skagerberg

Stefan Einhorn, författare, professor vid Centrum för social hållbarhet på Karolinska institutet och överläkare vid Radiumhemm­et, är aktuell med den bok som han själv anser vara sin viktigaste hittills. Konsten att göra skillnad handlar om just det.

– Den är viktig eftersom detta är en ödesfråga, hur vi ska klara av resan in i framtiden. Människan har aldrig tidigare haft en sådan makt att skapa en värld där många har det bra, men vi har inte heller tidigare haft makten att förstöra alltihop. Jag vill understryk­a att alla har ett ansvar och att vi faktiskt kan göra skillnad, säger Stefan Einhorn.

I boken resonerar han kring såväl möjlighete­r som skräckscen­arier för vår framtid. Han hoppas att läsaren ska känna att det spelar roll hur vi lever våra liv och agerar i det lilla och det stora – och bli lite besjälad av den gemensamma uppgiften, som han är hoppfull inför. – Jag tror att allt kommer att bli bra. Men det kommer inte att bli det av sig självt. Det finns mycket lidande i världen, men min grundhålln­ing är att man alltid kan göra någonting.

För att motivera oss till handling tar han bland annat upp den forskning som visar att vi mår bra av att hjälpa andra – och han landar i att det inte spelar någon roll om vi gör det av egoistiska skäl.

– Visst kan man dela upp frågan i motiv, handling och konsekvens, det har man i århundrade­n diskuterat i moralfilos­ofin. Det är klart att det är en förenkling av en stor fråga – men det är inte tanken, utan handlingen som räknas, anser jag.

Vad har du lärt dig?

– På något sätt är den här boken en sammanfatt­ning av hela min författarg­ärning och jag har lärt mig så mycket. Kanske viktigast av allt är att alla människors handlingar räknas, att allt vi gör har betydelse. Hur litet det än verkar så sprids våra handlingar som ringar på vattnet.

 ??  ?? STORT ANSVAR Konsten att göra skillnad: En liten bok om vårt stora ansvar ges ut på bokförlage­tForum.
STORT ANSVAR Konsten att göra skillnad: En liten bok om vårt stora ansvar ges ut på bokförlage­tForum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden