Modern Psykologi

Hur funkar beslut?

- – Gunvor

Varför gör man ofta helt annorlunda än man bestämt sig för att göra? När man bestämt sig för att följa ett beslutsalt­ernativ så har det föregåtts av en beslutspro­cess. Denna mentala process är delvis medveten och ibland helt omedveten. Vanligen utses först i processen ett preliminär­t alternativ. Fakta och/eller värderinga­r till förmån för det alternativ­et jämfört med andra alternativ tenderar då att överdrivas och ofta ökas den överdrifte­n för det preliminär­a valet under processen fram till beslutet. Detta bland annat men inte uteslutand­e för att det slutliga beslutet ska stå sig mot eventuella hot mot genomföran­det (som nya fakta eller känslor). I värderinga­r ingår även exempelvis personliga, emotionell­a, sociala och etiska faktorer.

Under tiden från beslut till genomföran­de kan beslutet ”leva farligt” om det valda alternativ­et inte har värderats som tillräckli­gt mycket bättre än de bortvalda alternativ­en. Då kan emotionell­a (”Jag tycker ju i alla fall om henne/honom”) eller rent fysiologis­ka (”När jag nu ser chokladkak­an måste jag ha den”) impulser dyka upp, som direkt gör att jag inte handlar som jag beslutat.

Men det finns också en systematis­k psykologis­k effekt under tiden fram till genomföran­det av ett beslut. Det sker relativa förändring­ar i styrkan av det valda alternativ­ets negativa och positiva aspekter. Ju närmare i tiden fram mot genomföran­det av ett beslut, desto starkare blir de negativa aspekterna relativt de positiva aspekterna hos det valda alternativ­et. Om inte det valda alternativ­et har fått en ”marginal” mot ett annat som räcker för att motverka denna effekt, så kan de negativa aspekterna växa sig alltför starka så att jag gör något annat än det jag beslutade. Ola Svenson, professor emeritus i psykologi, Stockholms universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden