Modern Psykologi

Se hjärnan som en del av kroppen

-

Överlista hjärnan! Så skriver vi på sidan 20 i det här numret. Eller som på omslaget: Lura dig själv.

Medan jaget tidigare antogs finnas i en själ som var skild från kroppen, så talar vi nu oftare om hjärnan som jagets behållare. Men samtidigt som jaget flyttat in i något uppenbart kroppsligt ser vi ändå hjärnan som något att förhålla oss till som ett objekt utanför oss själva – som vi kan agera gentemot på olika sätt. Och visst kan det vara utveckland­e att ta ett steg tillbaka för att få syn på sig själv. Vad som däremot är värt att ifrågasätt­a är uppdelning­en mellan kroppen och jaget/själen/hjärnan som fortfarand­e spökar.

I DET HÄR numret fokuserar vi på de processer i hjärnan som påverkar våra psyken. Vad vi blir allt mer varse är inte bara hur mycket hjärnan påverkar kroppen – utan även hur mycket vår övriga kropp påverkar hjärnan.

Nyligen passerade en internatio­nell studie om ätstörning­ar nyhetsflöd­et. Vi blev nyfikna och bad en av forskarna, Andreas Birgegård, att skriva om rönen. På sidan 54 kan du läsa om hur han och hans kolleger tittade på genetiken och fann att anorexi inte bara är en psykiatris­k sjukdom, utan till stor del också påverkar ämnesomsät­tningen – vilket får konsekvens­er för vården. Alla som någon gång drabbats av anorexi kan säkert känna igen vilken fysisk och inte bara psykisk kraft sjukdomen har. Låt oss hoppas att de nya rönen leder till förbättrad­e behandling­ar.

Ett annat spännande samband är det mellan inflammati­on och depression. Om det skriver den brittiska forskaren och psykiatern Edward Bullmore på sidan 36. Det är ett relativt nytt forsknings­område och många frågetecke­n kvarstår. Men vad det ändå indikerar är att 1600-talsfiloso­fen René Descartes uppdelning mellan kropp och själ är hopplöst daterad. Att överbrygga den klyftan är också vår ambition med Modern Psykologi, kanske extra mycket i det temanummer om hjärnan som du håller i din hand.

 ??  ?? På Hjärndagen 15/11 talar flera av de som skriver eller intervjuas i det här numret.
På Hjärndagen 15/11 talar flera av de som skriver eller intervjuas i det här numret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden