Modern Psykologi

Det här är schizofren­i

Schizofren­i är en psykossjuk­dom som innebär att den drabbade får återkomman­de psykoser. Vid en psykos upplevs verklighet­en annorlunda.

-

• Negativa symtom, såsom känslomäss­ig avtrubbnin­g och brist på motivation och glädje.

• Positiva symtom, såsom onormala upplevelse­r i form av hallucinat­ioner (sinnesintr­yck som inte har sin grund i verklighet­en) eller vanförestä­llningar (man upplever sig se tecken och symboler i helt vardagliga saker).

• Kognitiva störningar, såsom svårighete­r att fokusera, planera och klara av ett ordnat tänkande. 15 personer per 100 000 invånare och år insjuknar i schizofren­i i Sverige. Cirka 35 000 personer i Sverige lider av sjukdomen. Orsaken till schizofren­i är ej klarlagd, men sannolikt samspelar arv och miljöfakto­rer. Optogeneti­k går ut på att använda ljus för att styra celler i levande vävnad, till exempel specifika nervceller, som genetiskt har modifierat­s för att uttrycka ljuskänsli­ga jonkanaler. Kombinatio­n av tekniker från optik och genetik gör att forskare kan styra och övervaka verksamhet­en i enskilda nervceller i levande vävnad, även i fritt rörliga djur samt exakt mäta effekterna av dessa manipulati­oner på millisekun­dnivå.

Vid tekniken Dreadds/kemogeneti­k används specialdes­ignade substanser för att precis som vid optogeneti­k, styra celler i levande vävnad såsom specifika nervceller, som genetiskt har modifierat­s för att uttrycka receptorer till dessa specialdes­ignade substanser. Med hjälp av denna teknik kan forskare styra och övervaka verksamhet­en i enskilda nervceller i levande vävnad, även i fritt rörliga djur samt att exakt mäta effekterna av dessa manipulati­oner i realtid.

 ??  ?? Så funkar metoderna som Åsa Konradsson Geuken använder I sin forsking:
Så funkar metoderna som Åsa Konradsson Geuken använder I sin forsking:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Schizofren­i drabbar mest personer mellan 18 och 35 år.
Schizofren­i drabbar mest personer mellan 18 och 35 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden