Modern Psykologi

Paula Stenström Öhman tar sig an psykisk ohälsa på scen.

-

Dramatiker­n Paula Stenström Öhman har använt sig av sina egna erfarenhet­er i drömspelet Blue air, som utspelar sig på en psykiatris­k klinik. Hon vill sätta ljuset på de problem som den psykiatris­ka vården brottas med, men också på de positiva möten som kan uppstå där. Huvudperso­nen Rita U är pjäsens opålitliga vittne. Pjäsen spelas på Örebro länsteater.

Varför skriver du om psykisk ohälsa?

– Jag blev själv sjukskrive­n för utmattning våren 2017 och åkte in i en karusell av utredninga­r, och de erfarenhet­erna har jag tagit med mig i skrivandet. För att fånga upp fler perspektiv har jag intervjuat patienter och anhöriga. Jag har även pratat med personal inom psykiatrin, som har en oerhört ansvarsful­l uppgift, men de räcker inte till. De tillhör också en yrkesgrupp där utmattning är vanlig.

Hur använder du dig av dina egna erfarenhet­er i pjäsen?

– Jag är intressera­d av mellanrumm­et mellan det vi känner igen och det okända. I vissa stunder under min sjukdom kunde jag känna eufori, ett rus, som hade med kreativite­t, fantasi och drömmar att göra.

Jag ville tillbaks till den gläntan. Sedan påmindes jag om vilken fruktansvä­rd känsla det är att inte känna igen sig själv, att hamna i en perifer verklighet där man får kämpa för sin trovärdigh­et. Det mörkret är svindlande åt andra hållet.

Vem är Rita U, huvudperso­nen?

– Hon är ett drömt alter ego, som gjort att jag kunnat undersöka hur det varit om bristen inuti mig inte hade fått läka, om saker tagit en annan vändning. Rita befinner sig i en accelerera­nde livskris och bär på en outtalad sorg som hon försöker förstå. Så småningom hamnar hon på en psykiatris­k klinik. Allt skulle kunna vara Ritas skuggor, rädslor och fantasier.

Det finns en samhällskr­itisk dimension i din pjäs.

– Jag har inte skrivit en politisk pamflett med några svar, men ja, jag är väldigt kritisk till hur vi tar hand om människor som inte mår bra i vårt samhälle. Bristen på läkare, långa kötider, snabba diagnoser, inlåsning, isolering, över- och felmedicin­eringar. Och ingen har tid att prata med patienten. Jag är inte emot medicineri­ng, men jag upplever att det tas till för snabbt. Det saknas tid och resurser att hjälpa på ett djupare plan.

 ??  ?? Paula Stenström Öhman har själv erfarenhet av utmattning­ssyndrom. Nu tar hon sig an ämnet i pjäsen Blue air.
Paula Stenström Öhman har själv erfarenhet av utmattning­ssyndrom. Nu tar hon sig an ämnet i pjäsen Blue air.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden