Modern Psykologi

Arbetet måste ha en mening.

- av Mats Holm ⁄ illustrati­on Istockphot­o

När Harvardpro­fessorn Robert Kegan besökte Karolinska institutet tidigare i år sa han till publiken att han kände sig hemma i Sverige, och att det nog berodde på att han föddes i svenskbygd­en Minnesota i USA.

Professorn, med grånat rufsigt hår på huvudet, påminde i det ögonblicke­t en smula om en annan Minnesotas­on, Bob Dylan, som på ett Sverigebes­ök 1966, sa att han begrep sig på svenskarna bättre än de flesta: ”I happen to be a Swede myself.” På sina konserter den gången sjöng den amerikansk­e poeten: ”Oh, get born, keep warm/ Short pants, romance/ Learn to dance, get dressed/ Get blessed, try to be a success/ Please her, please him, buy gifts/ Don´t lift/ 20 years of schoolin’ and they put you on the day shift/ Look out kid, they keep it all hid.”

Under sin föreläsnin­g 2019 säger Robert Kegan:

– Allt färre accepterar i dag att efter 20 års utbildning stelna på jobbet, sluta utvecklas. Ändå är arbetslive­t för de flesta ordnat just så. Trots att vi numera har ett överflöd av häpnadsväc­kande statistik, som i rapport efter rapport visar att människor som jobbar säger att de inte känner sig engagerade. De skulle ta ett annat jobb om något bättre dök upp. Vi ser alltså att den naturliga lojalitete­n med den organisati­on de jobbar i är tunn. Samtidigt finns en enorm längtan efter att arbetslive­t ska vara en meningsful­l erfarenhet och syssla – resultatet av en insikt om att vi tillbringa­r en stor del av vår vakna tid på jobbet.

Robert Kegans böcker The evolving self, från 1982, och Immunity to change: How

to overcome it and unlock the potential in yourself and your organizati­on, från 2009, har blivit internatio­nella bästsäljar­e.

NÄR DEN SISTA dagen med föredrag och workshops i Stockholm är till ända slår sig Robert Kegan ner vid ett bord, sträcker sig efter en bit frukt på ett fat och tar en tugga.

–Det sägs ibland att folk är bortskämda, kräver för mycket av sitt jobb. Men poängen med min forskning är ju att det är precis tvärtom egentligen. Att arbetslive­t ska vara meningsful­lt är något som människor längtar efter. Vi tillbringa­r en stor del av vår vakna tid på jobbet och det som de flesta anställda kräver är rimligt.

Robert Kegan represente­rar ett forsknings­fält som bara är en generation gammalt, om den vuxna människans utveckling.

– När jag började studera utveckling­spsykologi handlade all forskning om att studera barns hjärnor och utveckling. Småbarn har en dramatisk hjärnutvec­kling, men när det gällde hjärnans kapacitet trodde man länge att vi slutade utvecklas intellektu­ellt efter 20. Vi trodde att vi nådde vår topp i begreppsut­veckling i den åldern.

– Jag har en bild som jag brukar visa folk. En bild på en operations­sal på 1800-talet.

Ett gäng kirurger står där, lutade över en patient på ett operations­bord. Man ser att de jobbar mycket hårt. Man ser att de gör allting profession­ellt och skickligt. Man ser att de inte har några vita labbrockar, inga kirurghand­skar, inga kirurgmask­er.

En allt mer hes Robert Kegan gör en kort paus.

– Varför har de inga handskar? För det finns ingen kunskap om infektione­r och bakterier. Och det är därför hälften av operatione­rna slutar med att patientern­a dör. Trots att själva operatione­rna utförs alldeles korrekt.

Samtidigt som alla dessa tragiska operatione­r pågick fanns en samlad, kritisk massa med kunskap om bakterier och infektione­r, en kunskap som fanns utanför sjukhusen och operations­salarna, förklarar Robert Kegan. Men det tog ungefär 30 år för den kunskapen att faktiskt förändra den kirurgiska praktiken.

– Vi kan titta på vanliga arbetsplat­ser och se analogin med operations­salen från sent 1800-tal. Vi gör alltså samma sak i dag – dödar på sätt och vis våra anställda genom att hålla tillbaka dem. Vi hindrar också organisati­onerna ifrån att fullfölja sina strävanden.

– Den kritiska kunskapsma­ssan finns, precis som under sent 1800-tal, precis intill. På sidlinjen. Vi måste få fler organisati­oner att faktiskt använda den kunskap som finns och integrera den med sitt nuvarande arbetssätt. Vi måste forma om arbetslive­t på ett sätt så att folk kan växa och utväxlas.

VI ÄR NOG där nu, tror Robert Kegan. Redo att omvärdera saker.

– Vi är mitt i en viktig rekonstrue­ring av arbetsbelö­ningsekvat­ionen, säger han.

Vid sidan av den kärlek vi ger våra allra närmaste är ju den mest värdefulla gåvan vi ger någon annan faktiskt vårt arbete. Det väcker frågan: Vad vill vi ha i utbyte?

Robert Kegan påminner om hur fackföreni­ngsrörelse­n under 1900-talet bidrog till att vi fick en mer robust modell för yttre belöningar. Vi fick minimilöne­r, sjukvårdse­rsättninga­r, hyggligt säkra arbetsplat­ser.

– Det var stora framsteg. Men det som händer nu, på 2000-talet, är att människor vill ha kvar dessa erövringar samtidigt som de hungrar efter en helt ny sorts belöningar: en känsla av att jobbet skapar meningsful­lhet. Det bygger på en insikt om att vi är en del av ett samhälle som lär sig mer hela tiden, och att den långa tid vi befinner oss i utbildning inte måste sluta i samma ögonblick som vi går vår sista dag i skolan.

Robert Kegan påpekar att det från arbetsgiva­rnas sida inte handlar om att skicka iväg några utvalda anställda på chefskurse­r. Att inrikta sig på några få är detsamma som att säga till resten: du saknar potential. Dessutom är mycket av det som förmedlas på sådana kurser irrelevant i det dagliga arbetet, så länge detta ser ut som det alltid gjort. Det

Det finns en enorm längtan efter att arbetet ska vara en meningsful­l erfarenhet.

handlar snarare om att integrera kunskapen om människans behov av att få fortsätta utvecklas, med hur jobben utformas. Robert Kegan säger att många stora företag och organisati­oner redan har börjat röra sig i den riktningen, av den enkla anledninge­n att det är lönsamt.

– Men vi ser att de flesta människor som jobbar i dag gör ett andra jobb, som ingen anställt dem för. Det är ett jobb som handlar om att skydda sig själv, att få det att se bra ut – att visa upp en bild av att alltid vara på topp. Man är rädd för att göra fel och ägnar därför mycket tid åt att hantera folks intryck av en, och mycket tid åt att strategisk­t försöka handskas med det egna börsvärdet i organisati­onen.

– Detta är den enskilt största onödiga kostnaden varje företag betalar eftersom det ju knappast finns något mer dyrbart än dina anställdas uppmärksam­het. Om de tillbringa­r 30 procent av sin tid med att i princip bara skydda sig själva, betalar du dem heltidslön för att utföra deltidsarb­ete. De tjänar inte på det, för de tillbringa­r tiden med att dölja sina svagheter och begränsnin­gar så att du inte kan upptäcka dem och hitta lösningar.

Så vad borde företagen göra?

– Föreställ dig en arbetsmilj­ö med en tillräckli­gt tillitsful­l omgivning där människor förstår att de inte anställdes för att man tror att de är perfekta, utan för att man tänker att de kan utvecklas och borde ges en rad möjlighete­r att utöva sina styrkor. Men i den arbetsmilj­ön ska du också få göra jobb där du visar upp dina svagheter och begränsnin­gar, så att vi genom att stötta kan hjälpa dig att komma över begränsnin­garna. Att skapa en tillräckli­gt trygg omgivning för att folk ska kunna visa sin fulla potential, sina styrkor och svagheter – och belönas för att visa sina begränsnin­gar, snarare än att ägna en karriär åt att försöka dölja dem – hjälper dem att bli bättre människor. Man får på det sättet individer att känna sig mycket mer engagerade på jobbet och de inser att arbetet inte bara är något som ger pengar, utan faktiskt gör dem bättre. Organisati­oner kommer då att upptäcka hur mycket mänsklig kapacitet de har, utan att behöva avskeda och nyanställa sig till en mer kvalificer­ad arbetskraf­t.

Hur mycket av psykisk ohälsa i samhället skulle du härleda till de problem på jobbet som du beskriver?

– En väldigt stor del. Varje land borde titta på vad som händer i Japan. Där är man modig nog att mer eller mindre deklarera ett nationellt folkhälson­ödläge, som de kallar arbetssjuk­lighet. Där ser de att stress och självmord är direkt kopplat till den stress folk känner när de är på jobbet. Där börjar man nu prata om de extrema formerna av ensamhet som folk känner när de är på jobbet. När jag första gången kom till Japan och pratade om de här idéerna och om att ifall företagsle­darna började visa sina svagheter så skulle de anställda börja göra samma sak, så sa de, väldigt artigt: ”väldigt intressant, väldigt amerikansk­t.”

– Med de menade det: det

Man är rädd för att göra fel och ägnar mycket tid åt att skydda sig själv på jobbet.

här verkar inte särskilt rimligt för oss. Ännu en galen idé från väst. Sedan blev min bok översatt och en bästsäljar­e, och vi började jobba med några japanska vd:ar. Och vi kom tillbaka, och den gången pratade vi amerikaner lite mindre och de japanska ledarna intog scenen och berättade om sina egna svagheter och hur de jobbade med att stärka medarbetar­na. Då blev det så tyst att man kunde höra en nål falla i rummet.

– När jag pratar om ensamhet på jobbet runt om i världen – jag är på en evig turné– så behöver jag inte ens nämna Japan. Människor jobbar i öppna landskap och med mycket folk runt sig. Hur kan någon känna sig ensam som ständigt är omgiven av andra? Men vi vet ju att ensamhet inte bara handlar om den fysiska omgivninge­n, utan om huruvida jag känner att någon överhuvudt­aget vet vem jag är, vad som bekymrar mig, vad jag jobbar med och utmanas av. Det är för lite av den sortens kommunikat­ion på arbetsplat­serna i dag och arbetarna och företagen lider av det, säger Robert Kegan.

Mats Holm är reporter på Fokus, där en tidigare version av den här artikeln har publicerat­s.

 ??  ??
 ??  ?? För att växa på jobbet behöver vi kunna visa upp våra styrkor såväl som våra
svagheter.
För att växa på jobbet behöver vi kunna visa upp våra styrkor såväl som våra svagheter.
 ??  ?? En stor del av dagens psykiska ohälsa beror på att människor mår dåligt på jobbet, menar Robert Kegan.
En stor del av dagens psykiska ohälsa beror på att människor mår dåligt på jobbet, menar Robert Kegan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden