Modern Psykologi

Psykologen som lever med bipolarite­t.

-

● Elsa Janni är legitimera­d psykolog och har diagnosen bipolär sjukdom typ 2. I boken Igår var jag lycklig idag vill jag dö (Vulkan media 2019) skriver hon om sina erfarenhet­er.

Vad har du lärt dig som psykolog av att själv ha bipolär sjukdom?

– Jag är som vilken annan psykolog som helst. Jag jobbar när jag är frisk, och de senaste åren har jag varit det. Men sjukdomen har gett mig en massa erfarenhet­er att ösa ur, främst vad gäller nedstämdhe­t, depression och ångest. Jag kan lätt känna igen tidiga tecken hos en annan person, på ångest och depression men också på bipolär sjukdom. Då vet jag precis vad jag ska fråga om. Jag kan också särskilja vilken ångest som är rimlig att jobba med i psykologis­k behandling och när det är läge att gå in med något annat, exempelvis medicin.

Berättar du för patienter att du har en diagnos?

– Jag har nästan aldrig anledning att göra det. Två–tre gånger har det hänt för att det har kommit så långt i relationen och personen har själv haft bipolär sjukdom. Jag har också berättat för ett par personer som har känt mycket skam över sin diagnos, även om de inte har haft bipolär sjukdom.

Hur tas det emot bland kolleger att du har den här diagnosen?

– Det har tagits emot bra. Jag har föreläst på alla mina arbetsplat­ser, för att underlätta för mig själv. Det har lett till att andra har berättat och det blir ett öppnare klimat.

Psykologen ELSA JANNI lever med bipolär sjukdom: ”Jag vet precis vad jag ska fråga om”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden