Modern Psykologi

Hellre god‍ trogen än misstrogen

-

De gånger som du har blivit rejält lurad minns du säkert. De är ju så få, jämfört med alla oräkneliga gånger som människor talar sanning, eller åtminstone inte ljuger så att det skadar.

I sin bok Att prata med främlingar, som kom på svenska i höstas, skriver författare­n Malcolm Gladwell om truth default theory, alltså en teori om det sympatiska i att vi människor i allmänhet litar på varandra. Teorin presentera­des av Timothy R. Levine i Journal of Language and Social Psychlogy 2014. Men den handlar inte om blind tillit, utan är ”en teori om bedrägeri och upptäckt av bedrägeri” och hur vi faktiskt även bör vara på vår vakt. Med det sagt beskrivs tilliten som något som möjliggör mänsklig kommunikat­ion och samarbete.

Sverige är ett land med hög tillit, även om vi kan se en viss nedgång på senare år, vilket du kan läsa om i Maja Lundbäcks artikel på sidan 28. Där kan du även läsa om hur tilliten gynnar oss på ett samhälleli­gt och ett personligt plan. Det är till och med så att tillit ökar halterna av det så kallade må bra-hormonet oxytocin i våra kroppar.

PÅ SIDAN 50 fördjupar vi oss i hur man bokstavlig­en kan bygga mer tillit. Där skriver Mats Almegård och Karin Skagerberg om Hökarängen i Stockholm där det byggs ett flerbostad­shus med sociala lotsar och en grannskaps­akademi. Förhoppnin­gen är inte bara att bidra till god stämning utan även ökad trygghet och mindre skadegörel­se. De skriver även om vikten av att inte snåla på grönutrymm­en och gemensamma ytor under tak där man kan mötas utan att behöva konsumera.

Det är tyvärr inga trender som vi ser på bred front i dag. Snarare byggs det allt tätare och med allt högre kommersiel­l exploateri­ng av det gemensamma rummet.

Låt oss hoppas att exemplen i artikeln får spridning! Det vore synd om default truth theory skulle sluta gälla, både för mina egna oxyocinniv­åer och för samhällets skull. Jag vill så mycket hellre vara aningen för godtrogen än för misstrogen.

 ??  ?? Det går att bokstavlig­en bygga mer tilllit i samhället. Goda exempel finns i den här tidningen.
Det går att bokstavlig­en bygga mer tilllit i samhället. Goda exempel finns i den här tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden