Modern Psykologi

Trafiktoki­g

-

● Fenomenet road rage, ”trafikilsk­a”, är inte hemmahöran­de i någon diagnosman­ual. Men vi har ju alla stött på det, antingen hos oss själva eller andra – den oproportio­nerliga lättretlig­heten bakom ratten.

Våra kognitiva funktioner, som uppmärksam­het och beslutsfat­tande, påverkas negativt av ilska, så det är inte så konstigt att även bilkörning­en påverkas negativt – med ökat risktagand­e, aggressivi­tet och olyckor – om man redan är arg när man sätter sig bakom ratten. Varför vissa människor verkar argare än andra i trafiken är dock mer oklart. Det rör sig ofta om en reaktion på en annan förares beteende, och hur vi reagerar på det kan exempelvis ha att göra med hur benägna vi är att ta det som händer personligt. En annan faktor som brukar tas upp är att bilen i någon mån anonymiser­ar oss, och samtidigt försvårar för vanlig mellanmäns­klig interaktio­n.

Lite oroande i sammanhang­et är den australisk­a studie av 220 bilförare som visade att förutom ilska, så var förarnas höga tankar om sig själva en förklaring till aggressivt körbeteend­e. De förare som trodde sig vara bättre bilförare med bättre kontroll än sina medtrafika­nter (trots att det kanske inte stämde), var också de som körde mest riskfyllt och aggressivt. Tur i oturen är att kognitiv beteendete­rapi i flera studier visat sig effektivt vid road rage.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden