Modern Psykologi

Den luriga glömske‍ kurvan

-

När jag gick på mellan- och högstadiet envisades min pappa med att alltid ställa några extra frågor om tidigare kapitel eller testa mig på förra veckans engelskglo­sor när han skulle förhöra mig på läxan. Jag blev vansinnig. Skulle jag plugga på sådant som vi inte hade i läxa? Som vi redan hade gjort? Många gånger slet jag ilsket åt mig mina böcker och gick. Om jag hade känt till Ebbinghaus glömskekur­va hade jag möjligen stannat. Föga anade jag att min pappa var något på spåret.

Redan i slutet av 1800-talet bestämde sig en ung doktor i filosofi, Hermann Ebbinghaus, för att testa det mänskliga minnet. Han startade ett minneslabb i Berlin och påbörjade vad som kom att bli den första systematis­ka studien över människans minne – och glömska. Hermann Ebbinghaus skrev, för att testa sitt minne, ihop listor med meningslös­a stavelser. Varje stavelse innehöll två konsonante­r och en vokal. SOK, DUS, RUR. Han ordnade sina nonsensord i en mängd listor. Han pluggade och nötte, i kortare perioder och i längre. Han testade sig regelbunde­t för att se hur mycket han mindes och antecknade noga allt om varje tränings- och testtillfä­lle.

År 1885 hade han bevisat sin tes. Han hade upptäckt glömskekur­van. Resultatet publi

cerades i rapporten Memory: A contributi­on to experiment­al psychology. I sina studier såg Hermann Ebbinghaus att han redan inom några dagar hade glömt runt 70 procent av de bokstavsko­mbinatione­r som han hade lärt sig. Men när han regelbunde­t repeterade det han lärt in kom minnet tillbaka och glömskekur­van planade ut. Några dagar efter att han gjort en första repetition kom han ihåg runt 40 procent av det han lärt sig, jämfört med 20 procent när han bara studerat materialet en gång. Han insåg också att när han tyckte att han hade glömt det han lärt sig, då gick det fortare att lära in det igen än första gången. Hermann Ebbinghaus visade alltså att när vi repeterar något, då minns vi det. Annars försvinner kunskapen. Avgörande för om minnet skulle finnas kvar, verkade alltså vara att det plockades upp och användes igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden