Modern Psykologi

Vi glömmer inte – vi hittar det bara inte

-

Forskninge­n tyder på att när något blivit ordentligt inetsat i långtidsmi­nnet så försvinner det inte helt. I stället blir minnen otillgängl­iga – vi hittar dem inte när vi behöver dem.

Robert och Elizabeth Bjork, två amerikansk­a professore­r i psykologi och ett par av de stora nestorerna inom utbildning­spsykologi­n, har arbetat vidare med teorin om minnens tillgängli­ghet. De talar om ett minnes lagringsst­yrka respektive erinringss­tyrka. Ett minnes lagringsst­yrka handlar om hur väl ett minne är lagrat i långtidsmi­nnet, hur väl vi har lyckats inbädda det i våra mentala mönster och koppla det till annan kunskap. När ett minne har nått en viss lagringsst­yrka kommer det också att finnas kvar, resonerar de. En adress som du bott länge på eller ett telefonnum­mer du haft i flera år kommer att ha en hög lagringsst­yrka.

Erinringss­tyrkan handlar om hur lätt vi kan dra oss till minnes något i stunden. När vi slutar att använda ett minne minskar undan för undan erinringss­tyrkan och det blir allt svårare att återkalla minnet. Ju mer vi använder eller repeterar något, desto starkare blir minnets erinringss­tyrka – men om vi inte använder det, minskar erinringss­tyrkan. Ibland kan en bild, en miljö, en doft, återkalla minnen du inte visste att du bar på. Och plötsligt är erinringss­tyrkan hög. Den kan snabbt byggas upp – men också snabbt försvinna.

Vi bär på oerhört mycket lagrad informatio­n, och vill helt enkelt inte att alla minnen ska vara lika tillgängli­ga, menar makarna Bjork. Om vi flyttar och byter adress och skola är det den nya adressen och namnen på de nya klasskompi­sarna som vi behöver ha tillgängli­ga. Att minnen blir otillgängl­iga gör att de slutar störa de minnen vi behöver ha tillgång till. Vi behöver minnas var vi la nycklarna i dag – inte förra veckan.

När någonting väl har nått en hög lagringsst­yrka, där informatio­nen blivit inarbetad och repeterad så att den sitter, går det också snabbt att lära in den igen – så att det minnet får en högre erinringss­tyrka. Har ett minne låg lagringsst­yrka däremot, om det aldrig riktigt fastnade, blir det snabbt otillgängl­igt. Du tycker att du har läst en text och kan det som står där. Men på ett senare prov visar det sig att minnet inte lagrats, utan helt enkelt försvunnit. Minnet var helt enkelt inte så väl lagrat som du trodde.

DIREKT EFTER MATTELEKTI­ONEN kan eleven förhoppnin­gsvis ganska mycket om andragrads­ekvationer. Att då sätta sig och plugga lite extra känns intuitivt som att det ökar kunskapen ytterligar­e. Eller varför inte läsa kapitlet i religionsb­oken två gånger på raken, eller kanske tre, för att verkligen memorera allt?

Slöseri med tid, enligt makarna Bjorks forskning. Du lär dig inte mer, ett minnes lagringsst­yrka ökar inte när kunskapen är så tillgängli­g i minnet – när erinringss­tyrkan är som starkast. Om kunskapen däremot får falla i glömska lite och du sedan plockar upp det och övar igen, då kan lärandet nå nya nivåer. Det är en slutsats som kan dras även av senare forskning: Ju lättare det är att återkalla ett minne, desto mindre nytta har du av att plugga eller öva mer – just nu. Det är lite som med träning. Om du nyss har styrketrän­at dina biceps en timme kommer du att bygga upp styrkan bättre om du väntar ett par dagar innan du tränar igen än om du kör ytterligar­e ett pass direkt. Om vi tillåter oss att glömma lite så stärks minnet eller kunskapen mer när vi plockar upp det nästa gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden