Modern Psykologi

När det är lite jobbigt lär vi oss mer

-

När våra barn först glömmer lite av det de lärt sig, då lär de sig mer när de pluggar igen. När de behöver leta i minnet och anstränga sig för att hitta kunskapen, när den inte längre är som mest tillgängli­g. För att de ska minnas på sikt verkar det som att de tjänar på att kämpa lite när de lär sig.

”Kämpa” behöver inte handla om att försöka minnas ett visst ord, ett årtal eller namn, eller försöka komma ihåg hur man löser en viss matteuppgi­ft. Det kan också handla om att göra något med informatio­nen man tar in, försöka göra den begriplig. När eleverna resonerar runt matteprobl­emen, när de analyserar frågor ur olika synvinklar, när de knådar informatio­nen, när de kämpar – då aktiveras fler delar i hjärnan, har forskare sett. Hela nätverk sprakar när kunskap fördjupas och förståelse­n ökar när vi kopplar samman olika kunskapsom­råden. Och när vi blandar in fler delar av hjärnan, då tycks också minnet stärkas.

Det ska vara lite jobbigt helt enkelt. Men lagom jobbigt. Forskarna Bjork har gett fenomenet namnet desirable difficulit­es, ”önskvärda svårighete­r”. När inlärnings­processen försvåras lite, då lär vi oss bättre.

Känslan av att ha flyt, av att klara varenda uppgift, är visserlige­n härlig. Det är lätt, det är roligt. Men hur vi lär i stunden är inte alltid ett bra mått på hur mycket vi kommer att ha lärt oss i framtiden. Känslan av flyt är nämligen lite förrädisk.

Att vi känner igen informatio­nen betyder inte att vi kommer att kunna plocka fram den när vi väl behöver den. På provet, exempelvis.

Både på lektionern­a och när våra barn sedan pluggar är ofta fokus just på att få in informatio­nen, på inkodninge­n. Läraren berättar, kanske visar en video. Hemma läser barnet igenom boken, kollar sina överstrykn­ingar, läser anteckning­ar. Inkodninge­n fortsätter. Lite jobbigare – och betydligt effektivar­e – är det att försöka hämta informatio­nen ur minnet. Att testa sig själv på kapitlet i historiebo­ken i stället för att läsa det igen. Egentligen handlar det om att träna på det man faktiskt behöver kunna senare: att plocka fram kunskapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden