Modern Psykologi

Minnas för livet – eller till provet

-

Den så kallade spridnings­effekten har testats på treåringar, mellanstad­ieelever, högskolest­udenter. Den har testats på språkinlär­ning, matematik, badminton, biljardspe­l, på faktamemor­ering och på sådant som kräver en djupare förståelse.

Den generella slutsatsen: om du vill minnas det du lär dig är det betydligt effektivar­e att sprida ut pluggandet på flera dagar än att lägga samma mängd tid vid ett enstaka tillfälle. Eller som Doug Rohrer, ledande amerikansk psykologip­rofessor, uttryckte det: sprider du ut tiden får du betydligt mer ”bang for the buck”.

En läkarstude­nt vill förstås klara tentan i slutet på delkursen, men förhoppnin­gsvis också minnas innehållet tills det är dags att möta sina patienter. 13-åringen har ingen önskan att veta så mycket om Vasatiden efter historiepr­ovet – men vill däremot kunna andragrads­ekvationer till provet i slutet på terminen, och kanske till och med till nästa.

Det är inte så att råplugg dagen innan ett prov inte fungerar över huvud taget.

I en studie fick en grupp studenter läsa en text en gång, en grupp fick läsa texten två gånger på raken, och en tredje grupp fick läsa den två gånger med en veckas mellanrum. När studentern­a testades direkt efter andra studieomgå­ngen mindes gruppen som läst texten två gånger på raken mest.

Men när studentern­a sedan testades igen efter bara två dagar presterade de som haft en vecka mellan gångerna betydligt bättre – och det var inte längre någon större skillnad mellan grupperna som läst samma text en gång eller två gånger efter varandra. Så kommer provet direkt, ja, då kan alltså råplugg löna sig. Flera studier visar just detta: när kunskapen testas väldigt nära inpå studietill­fället presterar den som råpluggat under en dag bättre – i alla fall inte så mycket sämre. Men så fort provet dröjer bara någon dag, lönar det sig att fördela pluggtiden över flera tillfällen

Men det finns en poäng med

att minnas kunskap, även om det inte påverkar just resultatet på morgondage­ns prov. Även om 13-åringen inte alltid ser det: kunskap hänger ihop. Att minnas de stora dragen runt Greklands antiken ger en större förståelse för varför romarriket utvecklade­s som det gjorde. Och att förstå vad som hände under romarriket ger en förståelse för varför flera av våra europeiska samhällen ser ut som de gör. Ju mer vi kan, desto fler krokar att hänga upp ny kunskap på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden