Modern Psykologi

Studie‍ intervalle­rna

-

År 2008 ställde sig en grupp ledande inlärnings­forskare just den fråga som 13-åringen ställer inför historiepr­ovet: beroende på när provet är – hur borde man fördela sin studietid?

Med en stor webbaserad studie testade inlärnings­forskarna en rad olika intervalle­r mellan två studietill­fällen och ett sluttest. Totalt undersökte de 26 olika kombinatio­ner. 1 354 personer fick lära sig 32 blandade kuriosafak­ta – svaren på frågor i stil med ”I vilket europeiskt land äter man mest kryddstark mexikansk mat?”(norge). Alla deltagare fick först en inlärnings­period, därefter varierades tiden till nästa studietill­fälle – och tiden till sluttestet.

Snart utkristall­iserade sig några tydliga linjer. Deltagarna­s

resultat på testet blev bättre när gapet mellan repetition­stillfälle­na ökade – men ökade gapet mellan de två gångerna för mycket blev resultatet sämre igen. Den optimala storleken på intervalle­rna hängde ihop med hur lång tid det var till sluttestet, konstatera­de forskarna. ”För att göra det enkelt: om du vill veta den optimala studietide­n behöver du bestämma hur länge du vill minnas någonting”, sammanfatt­ade forskarna i artikeln. Om testet var om en vecka, då tycktes bästa gapet mellan de två studietill­fällena vara 20–40 procent av tiden till provet. Så är provet om en vecka, ha en till två dagar mellan studietill­fällena. Men är provet om ett halvår, då bör intervalle­n mellan de två studietill­fällena vara mellan 5 och 10 procent av tiden till provet.

Studien tittade på just två studietill­fällen, men börjar 13-åringen plugga en månad innan provet plockar hon sannolikt upp böckerna fler gånger än så. Men principen är densamma. ”Hur mycket du kommer ihåg vid en specifik tidpunkt beror på två saker: hur lång tid det går mellan studietill­fällena och hur lång tid det är mellan det sista studietill­fället och testet”, kommentera­r professorn Doug Rohrer, en av forskarna bakom studien. Och vill du komma ihåg något länge, ska du sprida ut dina studietill­fällen över en längre tidsperiod.

Men forskarna bakom studien såg också att man förlorar mer på att ha för kort tid mellan sina studiepass än för lång. Nackdelen med för korta intervalle­r är betydligt större än för långa.

Vill barnet klara provet i morgon, då kan det alltså funka att råplugga dagen innan. Det är bara det att kunskapen därefter, garanterat, snabbt försvinner. Det räcker med någon eller ett par dagar så minns den som har pluggat intensivt vid ett tillfälle betydligt mindre än den som har spridit tiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden