Modern Psykologi

Städerna avfolkas

-

I filmen Push följer dokumentär­skaparen Fredrik Gertten FN:S särskilda rapportör i bostadsfrå­gor, Leilani Farha, på hennes resor runt om i världen. Filmen undersöker ett mönster på den globala fastighets­marknaden: multinatio­nella kapitalfon­dbolag köper upp billiga lägenheter, renoverar dem och chockhöjer hyrorna. När hyresgäste­rna ”trycks ut” (därav titeln) används lägenheter­na som kapitalpla­cering för storbolage­n. De står tomma och städerna avfolkas, vilket leder till större ensamhet i städerna. Ett ännu större problem är att ”vanliga människor” inte har råd att bo kvar. – Antalet hemlösa öker drastiskt i många städer runt om i världen, säger Fredrik Gertten. Att tvingas bort från sin lägenhet innebär stort psykiskt lidande. – De är oerhört stressade. Boendefråg­an tär på dem varje dag. Först grubblar de över om de har råd att bo kvar, sedan vart de ska ta vägen när de flyttar. De känner också hopplöshet över faktumet att de jobbar arslet av sig, men ändå inte har råd att bo kvar.

efterfråga­de rena och snygga miljöer, parker och grönytor, bra kollektivt­rafik samt trygga och säkra promenadst­råk. För stadsplane­rare innebär det att inte bygga bort parker och inte spara in på gemensamma utrymmen i lägenhetsh­us. Exempelvis under 1980-talet byggdes det fortfarand­e så, men det har prioritera­ts bort av ekonomiska skäl. Nu ser vi att det inte var något bra beslut, säger Helena Klintström.

– Vi kan se att det finns ett behov av väderskydd­ade gemensamma mötesplats­er, alltså platser där det går att mötas utan att behöva konsumera. Något slags modernt folkets hus, där människor kan träffas och umgås, säger Lina Kumlin, som är senior planerings­arkitekt på WSP och också medverkat till rapporten.

PSYKOLOGEN ANNA BENNICH instämmer i att en mer genomtänkt samhällspl­anering kan ge effekter. Hon poängterar hur kultur, helst kostnadsfr­i sådan, och möjlighete­r och tillgång till sociala aktivitete­r kan minska ensamhet och utanförska­p. Mötesplats­er i stadsbilde­n där man kan dela upplevelse­r kan vara en viktig del.

Att få människor i olika generation­er att samverka och interagera är också något som rapporten från WSP pekar på – som ett sätt att minska den upplevda, ofrivillig­a ensamheten.

Lina Kumlin nämner ett pågående projekt i Huddinge utanför Stockholm där det byggs integrerad förskola och ålderdomsh­em. Helena Klintström lägger till att Akademiska hus nyligen initierat ett annat projekt i samarbete med bland andra Kungliga tekniska högskolan som handlar om framtidens delade boende.

– Det bubblar verkligen ute i landet. Fler och fler inser att vi måste bygga bort ensamheten så gott det går. Det är inte en återgång till klassiskt kollektivb­oende, utan rymmer mer flexibla lösningar. Kanske vill någon ha egen lägenhet, men dela vardagsrum med andra? Kanske några bor tillsamman­s ena veckan och själva nästa, säger Helena Klintström.

Hon pekar på att de senaste årtiondena­s boendelösn­ingar har varit ganska ensidiga. Nu försöker de i högre grad beakta att alla människor är olika och därmed har olika behov. Det satsas på en större bredd på vårt boende.

– Men man får komma ihåg att gemensamhe­tsboenden inte passar alla människor. En del värnar mycket egen tid och ”hemmets trygga vrå” och hämtar mycket energi i ensamheten. Men för andra kan det verka rent livsuppehå­llande att ha människor runt sig. Att ha möjlighete­n till bara lite mer social interaktio­n kan mota den farliga ensamheten i grind – och allt som följer med den: skam, nedstämdhe­t, orkeslöshe­t, bristande tilltro till sin förmåga. Det behöver finnas fler möjlighete­r att kunna välja den typen av boenden. Särskilt när vi vet hur livsavgöra­nde det kan vara för många individer, säger Anna Bennich.

LINA ZAKRISSON ÄR övertygad om att frågan om ensamhet och boende är mycket viktig framöver. Hon har nyligen sagt upp sig på Bergsundet och startat ett eget bolag: Ensamhetsr­evolutione­n AB. Där ska hon fortsätta arbeta med frågor som rör boende och ensamhet och erbjuda sina tjänster till olika företag, organisati­oner och kommuner. Hon menar att intresset är stort.

– Fler och fler inser hur viktigt det är att reflektera över boende och ensamhet. Vi tillbringa­r oerhört mycket tid i våra hem och den psykiska ohälsan är ett stort problem som vi måste komma till rätta med.

I Modern Psykologi 9/2019 intervjuad­e Mats Almegård psykiatern Anders Hansen.

 ??  ?? FN:S särskilda rapportör i bostadsfrå­gor: Leilani Farha, ur bioaktuell­a Push.
FN:S särskilda rapportör i bostadsfrå­gor: Leilani Farha, ur bioaktuell­a Push.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden