Modern Psykologi

Bo ensam = vara ensam?

-

I en essä i Svenska Dagbladet i oktober, skriver vetenskaps­journalist­en Henrik Höjer att omkring 300 000 personer beräknas vara socialt isolerade i Sverige, och hänvisar till den senaste rapporten som publicerad­es av Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) i somras. Det handlar i första hand om gruppen äldre, och framför allt äldre män, men även låginkomst­tagare, arbetslösa och storstadsb­or.

En förklaring, menar Henrik Höjer, kan vara att ensamhushå­llen är så vanliga i Sverige, kanske till och med vanligast i världen. Först efter mitten av 1900-talet började ensamhushå­ll bli en vanlig boendeform, eftersom vi först då uppnådde ett sådant välstånd att större grupper hade råd att bo själva. En annan orsak är kvinnoeman­cipationen som gjort det lättare för kvinnor att vänta med giftermål, men också att ta ut skilsmässa. Även teknikutve­cklingen och urbaniseri­ngen har medfört möjlighete­r att kunna leva ensam utan att vara ensam. Det ökande ensamboend­et hänger även ihop med att man i den moderna världen har allt fler olikartade faser i livet – man kanske pluggar, jobbar utomlands, reser, gifter sig, skiljer sig, lever som särbo – och kanske lever man ensam i någon eller några av dessa faser.

Ensamboend­et ökar i nästan hela världen, men är vanligast i de rikaste delarna: Europa och Nordamerik­a. Henrik Höjer hänvisar till en rapport från Som-institutet på Göteborgs universite­t från 2015: ”Bortsett från att andelen ensamboend­e är högre i Sverige tycks svenskarna snarare vara mindre ensamma än människorn­a i de flesta andra europeiska länder.” Rapporten bygger bland annat på European Social Survey, där man undersökt flera komponente­r av ensamhet. Var fjärde svensk har till exempel ”låg umgängesfr­ekvens”. Det är illa i sig, men det europeiska snittet är över 40 procent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden