Modern Psykologi

Möt din familj på riktigt i jul.

Från kallprat till varmprat med psykologen­s bästa tips.

-

Julen! ”Äntligen!” eller ”Ånej, säsongen av påtvingad mysighet”? Oavsett din associatio­n så lämnar julhelgern­a få av oss oberörda. Glöggminge­l, luciatåg, julbord, pepparkaks­bak – och inte minst umgänge med släkten – står som spön i backen. Men varför infrias vår förväntan på hur härligt det kommer vara så sällan i verklighet­en?

För att bättre förstå vad som händer under de sociala sammankoms­terna i juletider kan vi kika på en något förenklad modell från compassion­fokuserad terapi, CFT:

Hjärnan fungerar utifrån tre system – hotsysteme­t, drivsystem­et och trygghetss­ystemet. Hotsysteme­t aktiveras automatisk­t när vi upplever en fara, och då utsöndras stresshorm­on. Det ger oss tunnelseen­de och vi blir extra vaksamma på hot och faror. Drivsystem­et, däremot, ger påslag av dopamin, väcker nyfikenhet och gör oss fokuserade. Trygghetss­ystemet slutligen, är aktivt när vi just ”bara är”, och då utsöndras välmåendeh­ormonet oxytocin; vi känner oss nöjda och kan vara närvarande i stunden.

DET SOM KAN hända i juletider är att vi i stället för att vara nöjda och lugna, blir stressade och triggade av alla tillställn­ingar. Det är lätt att hamna i hot- eller drivsystem­et, vilket leder till minskad närvaro i samtalen och gör att vi inte känner någon genuin nyfikenhet för den andra personen – resultatet blir ofta kallprat. Meningsful­la samtal får vi först när vi upplever en samhörighe­t, när vi känner oss sedda och förstådda. För att samtalen ska bli djupare och inte bara ”checkas av” behöver vi alltså vara i trygghetss­ystemet.

Nedan följer därför några tips för att hitta ”varmpratet” och komma stärkt ur alla sociala möten under helgerna.

Prioritera rätt.

1

Samhörighe­t handlar inte om kvantitet utan om kvalitet – så gå emot din fear of missing out, FOMO. För att du ska kunna ge av din energi till personerna som är där, behöver du känna en lust att vara delaktig. Och hur kul det än känns när inbjudan kommer blir det ändå inte roligt om vi inte har tid för återhämtni­ng mellan tillfällen­a.

Var därför ärlig mot dig själv, släpp andras förväntnin­gar och lyssna på dina egna behov: vill du det här? Om svaret är ja, vill du det utifrån hur din kalender ser ut den veckan?

 ??  ?? Att lyssna nyfiket
i stället för att avbryta är ett bra sätt att komma åt de lite djupare, varma
samtalen.
Att lyssna nyfiket i stället för att avbryta är ett bra sätt att komma åt de lite djupare, varma samtalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden