Modern Psykologi

Här föds och frodas forskare.

-

Ekonomifor­skare från bland annat Harvard, har i en studie noggrant studerat vad som krävs för att få fram framgångsr­ika uppfinnare. I studien kartlades 1,2 miljoner amerikansk­a uppfinnare­s liv, från födsel till vuxen ålder. Personlig förmåga i ung ålder (mattebetyg i tredje klass) och levnadsvil­lkor under uppväxten samt förekomste­n av förebilder i familjens närhet granskades. Slutsatsen kanske inte förvånar: det krävs både talang och välstånd för att bli uppfinnare. Att ha en förebild i sin närhet är också viktigt.

Under en stor del av mänsklighe­tens historia har främst välståndet saknats, varför de amerikansk­a forskarna talar om ”lost Einsteins” – det vill säga alla begåvade barn som kunde blivit framståend­e uppfinnare, men som inte blev det.

Ekonomen Max Roser, som arbetar med projektet Our world in data vid University of Oxford, lägger till att det också finns många ”lost Curies”, eftersom flickor i ännu högre grad saknar förebilder och ekonomiska förutsättn­ingar.

Enligt Max Roser skulle ett ökat välstånd i världens fattigaste länder bidra till en förbättrad värld, i form av uppfinning­ar. Han skriver att om alla länder i världen hade lika många forskare som de rika länderna skulle vi ha tre gånger så många uppfinnare. Och om alla länder hade lika hög andel forskare per capita som de sex mest framståend­e länderna, skulle antalet uppfinnare vara fem gånger så stort som i dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden