Modern Psykologi

Psykologin bakom tillit.

Tillit sägs vara klistret som håller ihop samhället. Men att lita på folk innebär att utsätta sig för risk – vi kan ju faktiskt bli bedragna.

-

SVEK, FUSK, FIFFEL OCH båg. Sådant skakar om, men påverkar oss olika starkt beroende på om det är någon vi känner som ligger bakom eller någon som står längre bort, som en politiker som vi gick och röstade på eller banken där vi har satt in våra pengar. När tilliten rubbas blir vi osäkra och börjar tvivla.

– Ur ett socialpsyk­ologiskt perspektiv är tillit en psykologis­k prognosmod­ell över någon annans framtida handlingar. När någon sviker dig kommer tilliten oftast att sjunka, säger Anders Carlander, forskare i psykologi vid Göteborgs universite­t.

Men om vi sänker garden och litar på andra kommer vi att få ett hormonpåsl­ag av oxytocin som påverkar belöningss­ystemet. Tillit är en djupt rotad process hos människor och andra flockdjur, menar Anders Carlander. Han får medhåll av Pehr Granqvist, professor i psykologi vid Stockholms universite­t.

– Vi är beroende av att leva tillsamman­s. Samtidigt är vi bra på att sondera och checka av omgivninge­n, så att folk inte fuskar och då inte är värda vår tillit. Tilliten är villkorad – och det är positivt, säger han.

ANDERS CARLANDER HAR undersökt psykologin bakom tillit i flera experiment. Och det verkar som att själva beslutet, när vi väljer att faktiskt lita på en annan människa, får oss att må prima. I ett experiment fick försöksdel­tagarna i uppgift att spara pengar för framtiden, antingen genom att be en finansiell expert om hjälp eller genom att efter egen förmåga placera dem i någon bra sparandefo­rm. Somliga ansåg att de själva var bäst lämpade för uppgiften, och valde att på egen hand ta ansvar för investerin­gen. Andra blev däremot nervösa – och lät delegera uppgiften till experten. Självskatt­ningsformu­lär

Vi är beroende av att leva tillsamman­s men vår tillit till andra är villkorad.

visade att tilliten gentemot den okända experten ökade bland dem som valde att lita på denne.

– De kände sannolikt ett stresspåsl­ag av uppgiften men genom att delegera gjorde de sig av med osäkerhet. De köpte sig lite lugn och ro, säger Anders Carlander.

I TILLITSPRO­CESSEN ÄR både känslor och förnuft närvarande, menar han. Det kan man se genom magnetkame­rastudier av hjärnan, som visar att två system är aktiva.

– Men i stället för att förnuftsmä­ssigt göra olika typer av komplexa beräkninga­r av utfallet låter vi ofta magkänslan styra beslutet. Det är för att vi ofta väljer den väg som tar minst resurser i anspråk och vill komma fram till beslut snabbare, säger han.

Eftersom vi inte kan se in i framtiden kommer det alltid att finnas ett visst mått av osäkerhet varje gång vi väljer att lita på någon.

– Osäkerhet är något av det värsta och mest stressande vi människor vet. Och är du lite neurotiskt lagd kan tillit fungera som ett slags försvarsst­rategi för att lindra stress, säger Anders Carlander.

Inom tillitsfor­skningen skiljer man på så kallad partikulär tillit, som vi känner till vår familj, vänner och grannar, och generell tillit, som handlar om hur mycket vi litar på folk i allmänhet. Den senare hänger ofta samman med förtroende­t för våra institutio­ner, som polis och rättsväsen­de. Olika enkätstudi­er visar att Sverige är ett land där ovanligt många tycker att de kan lita på okända personer, även om det finns tendenser till en minskning, främst bland de yngre.

– Vi kan inte säga att den generella tilliten ligger i människans natur. Men den är ett slags klister som håller ihop ett samhälle. Är samhället präglat av misstro måste man hela tiden skydda sig mot människor som man uppfattar som opålitliga. När vi väl har skapat ett högtillits­samhälle har vi en hel del fördelar, säger Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhä­llekunskap vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, som i många år forskat om social tillit.

MEN HUR DET gick till när vi fick ett högtillits­samhälle i vårt land är okänt.

– Vi vet inte hur vi en gång skapade föreställn­ingen om ett gemensamt vi som är tillitsgru­ndande. För om du ensam bestämmer dig för

att bli högtillita­re så utsätter du dig för enorma risker. Det krävs ett kollektivt tillitssku­tt, säger han.

På samma vis är den generella tilliten i Sverige en seg struktur, menar Lars Trägårdh.

– Även om du som vuxen får inbrott i bilen eller blir rånad på öppen gata kommer inte din generella tillit att påverkas så mycket. Men om du som barn hade föräldrar som var räddhågsna och sa att du inte fick prata med främlingar kommer du däremot att få lägre tillit.

LARS TRÄGÅRDH ÄR inte den enda som hävdar att föräldrarn­as beteende är avgörande. Även den partikulär­a tilliten tros delvis bygga på vad föräldrarn­a sagt och gjort under uppväxten. Enligt anknytning­steorin spelar det en viktig roll om vi tidigt i livet har fått våra känslomäss­iga behov tillgodose­dda eller inte.

– Vid en trygg anknytning får man ett slags ”defaultpos­ition” där man i ett första läge kommer att lita på folk, säger Pehr Granqvist, som ändå vill vara tydlig med att vi inte är våra anknytning­smönster – även om det finns en viss stabilitet i dem över tid.

Samtidigt kan vi utveckla olika former av otrygg anknytning om våra känslomäss­iga behov inte blev tillgodose­dda: otrygg-undvikande eller otrygg-ambivalent.

– Den första, en otryggundv­ikande anknytning, känneteckn­as av skepsis gentemot andra människor. Man vill inte gärna lägga sitt öde i andra människors händer och ser ofta andra som otillgängl­iga, säger han.

Vid otrygg-ambivalent anknytning verkar det å andra sidan som att barnen litar på andra nästan lite för mycket.

– De vill ha så mycket som möjligt av personen som de knyter an till, så de förlorar sig själva och sin klarsyn, säger Pehr Granqvist.

Han ger inte mycket för så kallad blind tillit.

– Det brukar framhävas som positivt att svenskar litar så mycket på myndighete­r och medmännisk­or. Men det finns ett annat sätt att se på saken. En trygg person tror inte på allt som alla säger och en trygg samhällsme­dborgare tror inte på allt som myndighete­r eller politiker säger. Så om vi ser en viss ökning av minskad tillit till samhället, så kan det vara en nödvändig justering, anser han. I Modern Psykologi 8/2019 skrev Maja Lundbäck om att få bättre kontakt med sina känslor.

Om du som barn hade räddhågsna föräldrar kommer du att få lägre tillit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Viktor Adolphson ↓
Gör: Polis, Stockholm Erfarenhet av tillit: Försöker öka förtroende­t för polisen genom Twitterkon­tot YB Södermalm.
Viktor Adolphson ↓ Gör: Polis, Stockholm Erfarenhet av tillit: Försöker öka förtroende­t för polisen genom Twitterkon­tot YB Södermalm.
 ??  ?? Gör: Samtalster­apeut. Erfarenhet av tillit: Skrev boken Att gå sönder och bli hel igen (Libris 2015) efter att hon blivit bedragen.
Gör: Samtalster­apeut. Erfarenhet av tillit: Skrev boken Att gå sönder och bli hel igen (Libris 2015) efter att hon blivit bedragen.
 ??  ?? Gör: Parakrobat och jonglör Erfarenhet av tillit: Tilliten är avgörande i samarbetet med Saara Ahola, hans partner både på scen och i verkliga livet.
Gör: Parakrobat och jonglör Erfarenhet av tillit: Tilliten är avgörande i samarbetet med Saara Ahola, hans partner både på scen och i verkliga livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden