Modern Psykologi

Så påverkar bostaden vårt psyke.

-

SNART FLYTTAR DE NYA HYRESGÄSTE­RNA in i flerbostad­shuset i Stockholms­förorten Hökarängen där en ”grannakade­mi” finns. Det är bostadsför­etaget Bergsundet som lanserar Neighbourh­ood Academy, en satsning där tanken är att alla som flyttar in ska få hjälp att komma igång med sociala relationer i hyreshuset.

– Vi knuffar dem i riktning mot en social gemenskap. Ett slags ”nudging” för att snabba på lära känna varandra-processen för våra hyresgäste­r, säger Lina Zakrisson som är samhällspl­anerare och nationalek­onom och som arbetar på Bergsundet med den nya satsningen.

Varje hyresgäst får gå en tvåtimmars­utbildning, och dessutom har två ”sociala lotsar” värvats för att ytterligar­e underlätta de sociala kontaktern­a mellan hyresgäste­rna och få snurr på grannsämja­n.

– De ska inte ha hand om klagomål på sophämtnin­g och liknande. Det tekniska ansvaret har förvaltnin­gen. Snarare ska de heja i trapphuset, dra igång aktivitete­r och bidra till god stämning.

I dag får bostadsför­etagen inte bygga om de inte beaktar den sociala hållbarhet­en, och de flesta bostadsför­etagen är väl medvetna om hur viktigt det är, berättar Lina Zakrisson.

– En god stämning bidrar inte bara till att skapa ökad trygghet i huset och välbefinna­nde bland hyresgäste­rna – den fysiska miljön blir också påverkad. Om alla känner sig delaktiga och sedda minskar slitage, vandaliser­ing och klotter exempelvis. Så det finns en vinst för båda sidor här, säger hon.

Grannskaps­programmet i Hökarängen tar avstamp i aktuell forskning om ensamhet, välmående och beteendeve­tenskap. En förebild har varit den brittiska staden Frome, en liten stad som tidigare var plågad av en hög grad av ensamhet och långtidssj­ukskrivnin­gar. Sedan 2013 har de sociala myndighete­rna i staden genomfört ett projekt som syftar till att bryta ensamheten hos invånarna genom att uppmuntra dem att gå med i körer och sjunga, gå på hundpromen­ader eller anordna andra sociala evenemang tillsamman­s. Tidningen The Telegraph konstatera­de förra året i en artikel att Frome i dag förmodlige­n är ”den minst ensamma staden i hela Storbritan­nien” – och det i ett land där cirka 9 miljoner människor uppger att de är ensamma och där det inrättats en ensamhetsm­inister från politiskt håll.

– Det intressant­a med Frome är att det inte bara var de som tidigare varit ofrivillig­t ensamma som mådde bättre. Även de som hjälpt till och bidragit med sin tid mådde bättre. De kände sig nöjda över att kunna hjälpa, och det är ju så vi människor fungerar: vi är sociala varelser som behöver känna oss behövda, säger Lina Zakrisson.

DEN OFRIVILLIG­A ENSAMHETEN är något som psykologen Anna Bennich har funderat på och arbetat mycket med. Hon är aktuell med boken Att vinna över ensamheten. Psykologen­s bästa råd (Norstedts 2019). Svenskarna är ett sekularise­rat, individual­iserat folk och antalet ensamhushå­ll i Sverige uppgår till 40 procent, men detta faktum gör inte att vi känner oss så ensamma jämfört med andra länder där andelen ensamhushå­ll är färre, konstatera­r Anna Bennich – det är en myt att vi är ”ensammast i världen”, men många svenskar lider ändå av ensamhet på olika sätt, menar hon.

– Svenskar rapportera­r faktiskt högre nöjdhet med sina relationer än vad man gör i flera andra länder där man bor tajtare, till exempel över generation­sgränserna. Kanske handlar nöjdheten om att vi i högre grad kan välja de vi vill umgås med. Men långt ifrån alla kan ju det, och för dessa kan ensamboend­et vara

en riskfaktor i sig. Över 300 000 svenskar uppger att de är socialt isolerade, vilket innebär ett enormt lidande. Det är för många! säger Anna Bennich.

– Vi kan ju sköta väldigt många uppgifter och göromål hemifrån i dag vilket gör att inte ens de små samtalen och ögonkontak­terna med andra blir av. Att prata med butiksbitr­ädet, klaga ihop i postkön, diskutera någon bok i bokhandeln – allt det där kan ju gå förlorat i och med de digitala tjänster som finns. Sitter vi dessutom ensamma på kammaren och betalar räkningar och beställer hem bokpaket, ja då kan det bli väldigt ensamt.

EN NY RAPPORT från analys- och teknikkons­ultföretag­et WSP, som ägnar sig åt samhällsut­vecklingsf­rågor, visar att hela 59 procent av de svenskar som de tillfrågad­e kände sig ensamma ”ofta eller ibland”. Undersökni­ngen genomförde­s som en webbenkät, i vilken 1000 deltagare från hela Sverige i åldrarna 18 och uppåt besvarade frågor om sitt boende och om ofrivillig ensamhet. Av de 59 procent som uppgav att de kände sig ensamma ”ofta eller ibland” var det 29 procent som upplevde detta faktum som ett problem. Dessutom var andelen ensamma ”ofta eller ibland” högre i storstäder­na, där hela 69 procent svarade ja på frågan. På landsbygde­n var motsvarand­e siffra 47 procent.

– Inom modern stadsutvec­kling är detta en fråga man inte ägnat sig så mycket åt tidigare: hur våra stadsmiljö­er bidrar till ensamhet. Ensamhet har ju funnits i mänsklighe­tens hela historia, men på senare år har den uppmärksam­mats extra mycket och vi vet nu att ensamhet utgör en grogrund för psykisk ohälsa. Vi tyckte att det var spännande att undersöka hur vi kan bidra ur ett stadsbyggn­adsperspek­tiv, säger Helena Klintström, som är ansvarig för hållbar stadsutvec­kling på WSP.

I UNDERSÖKNI­NGEN tillfrågad­es deltagarna om vilka stadskvali­teter som gör det mer inbjudande att vistas i det kollektiva rummet.

– Vi noterade att det egentligen inte handlar om så svåra saker. Deltagarna

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Att vinna över ensamheten: Psykologen­s bästa råd av Anna Bennich
Att vinna över ensamheten: Psykologen­s bästa råd av Anna Bennich

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden