Modern Psykologi

Vetenskape­n bakom sprid‍ ningseffek­ten

-

Så varför är det effektivar­e att sprida ut studietide­n? Det tycks handla om att minnet stärks om vi glömmer lite innan vi plockar fram informatio­nen igen. Men det viktigaste är inte exakt hur långa avstånden är mellan studietill­fällena. Bara att vi har dem.

Shana Carpenter, en av de internatio­nella forskare som gjort sig ett namn inom just spridnings­effekten, sammanfatt­ar: försök att lägga studietill­fällena så att eleven inte repeterar så snart efter lektionen eller studietill­fället att informatio­nen är färsk i minnet.

Det avgörande är alltså kanske inte om 13-åringen väntar en, två eller tre dagar innan hon plockar fram böckerna igen. Det viktiga är att hon tar en fullständi­g paus från ämnet. När hon kommer tillbaka till samma informatio­n igen har hon glömt lite, men det är inte lika svårt att återkalla informatio­nen som när hon lärde sig det första gången. Om hon däremot läser något och sedan läser det direkt igen, då uppstår vad Shana Carpenter kallar en metakognit­iv illusion. Vi känner igen det vi läser och vi tror att vi kan det. Så om 13-åringen direkt pluggar en andra gång på det hon just pluggat på, tror hon att hon lär sig jättemycke­t; hon känner igen det, det känns lätt. Och hon lägger därför sannolikt inte riktigt ner den kraft som behövs. Faran med det, enligt Shana Carpenter: ett överdrivet självförtr­oende.

UTMANINGEN MED SPRIDNINGS­effekten är densamma som med flera av de andra bevisat effektiva studiemeto­derna: rent intuitivt känns metoden inget vidare. Och vi går gärna på magkänslan. Det känns inte som att vi lär oss mer när vi tvingas att minnas det vi har glömt. Det känns mest jobbigt.

Sannolikt är det också skälet till att spridnings­effekten inte används särskilt mycket, varken i skolan eller hemma vid läxboken, resonerar Shana Carpenter. När elever lär sig så vill de också känna att de lär sig. Om du just har lärt dig att räkna ut arean av en cirkel och gör ett gäng uppgifter, då går det riktigt bra. Du kan det! Går du däremot tillbaka och gör samma typ av övningar om ett par dagar och då inte klarar det, ja, då känns det ju inte som att du har lärt dig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden