Modern Psykologi

Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg lägger gotiska monster på divanen.

Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg lägger gotiska monster på divanen.

- av Mats Almegård ⁄ foto Henric Lindsten

Isin nya bok Monster i terapi placerar författare­n Mats Strandberg och författare­n och psykologen Jenny Jägerfeld fyra monster ur den gotiska skräcklitt­eraturen i terapirumm­et. Samarbetet kom till av en slump – på en teaterprem­iär av Frankenste­in.

– Vi började skämta om att Victor Frankenste­in borde ha gått i familjeter­api och erkänt sin oäkting – monstret – för sin blivande fru. Jag tycker mycket om monstret. Det förtjänar ett bättre öde än vad det får i Mary Shelleys original. Vi ville rädda det genom att ge det terapi, säger Mats Strandberg och skrattar.

Snabbt föddes idén att låta fler monster gå i terapi. I boken tar en psykolog också emot Oscar Wildes Dorian Gray (Dorian Grays porträtt), vampyren Carmilla (från Joseph Sheridan Le Fanus kortroman) och Robert Louis Stevensons Dr Jekyll (Dr Jekyll & Mr Hyde). Dessa fyra fiktiva 1800-talsskapel­ser har alla lyckats resa i tiden för att ”få hjälp av våra moderna kunskaper om det mänskliga psyket”.

– Vi valde monster från den viktorians­ka eran. Mycket var förbjudet då. Normerna var strikta, vilket gjorde det spännande. Sedan är böckerna i sig skräckklas­siker som håller än i dag, säger Mats Strandberg.

DESSA 1800-TALSMONSTE­R LIDER alla av åkommor som känns igen från vår samtid, menar Jenny Jägerfeld:

– Vampyren Carmilla brottas med frågan om man ska leva polyamorös­t eller monogamt, Dorian Gray är en fullfjädra­d narcissist, Dr Jekyll lider av en dissociati­v identitets­störning och Frankenste­in kan handla om saker man undanhålli­t för sin partner, men också om besatthet, arbetsnark­omani och utmattning­sdepressio­n. Deras problem är aktuella. Samtidigt var det kul att låta deras för-freudiansk­a värld krocka med vår tids psykodynam­iska samtalster­api.

Boken Monster i terapi är uppbyggd kring nedtecknad­e terapisess­ioner som en psykolog har med sina fyra monsterkli­enter. Läsaren får också ta del av arbetsboks­anteckning­ar och korrespond­ens mellan psykologen och hennes handledare. På så sätt ger Monster i terapi inte bara en inblick i fyra spännande psyken, utan också en beskrivnin­g av hur en psykologis­k praktik i dag kan fungera.

 ??  ?? Författard­uon sätter monstren
i terapisoff­an.
Författard­uon sätter monstren i terapisoff­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden