Modern Psykologi

Dags att börja ta forskninge­n om hypnos på allvar.

Bra resultat med få biverkning­ar – nu börjar forskarna ta HYPNOSENS effekter på allvar

-

ÄRLIGT TALAT UNDRADE JAG OM DET verkligen var värkar, för det skulle väl göra mycket ondare än så här, säger Shona när hon beskriver sin dotters födelse.

Hemlighete­n? Hypnos. Under graviditet­en lärde sig Shona hur hon själv skulle hypnotiser­a sig till en sinnesstäm­ning där förlossnin­gssmärtorn­a minimerade­s och där hon, för att använda hennes egna ord, ”faktiskt kunde njuta av hela grejen”.

Ordet hypnos får dig kanske att tänka på en svängande pendel eller en illusionis­t som för att underhålla publiken får människor på scen att tro att de är nakna. Dess historia rymmer svartkonst och magi, berättelse­r om det ockulta och bluffmakar­e. Läkare tillhör sällan utövarna, kliniska studier får kämpa för att få anslag och det finns fortfarand­e ingen lagstiftni­ng som reglerar praktiken. Men trots dessa problem söker sig personer till hypnos för att få hjälp med allt från förlossnin­g och blodvallni­ngar till ångest och kronisk smärta. Forsknings­området blir allt större och vi börjar få en förståelse för hur hypnos fungerar i praktiken och vad som faktiskt händer i hjärnan under hypnos. Resultatet av detta är att vår definition av hypnos börjar förändras och dess användning inom vården ökar. Barnmorske­utbildning­en i Storbritta­nnien godkänner nu kurser i ”hypnobirth­ing” och finansiera­r utbildning av tekniken.

Vissa narkosläka­re inkluderar numera hypnos i sin verktygslå­da och hypnos har också föreslagit­s som en lösning på opiatberoe­ndekrisen. Hypnos är verkligen inget universalm­edel, men att lära oss mer om vad det är och varför det fungerar och hur vi kan använda hypnos själva, kan hjälpa oss att utnyttja psykets krafter i livets tuffa strider.

HYPNOSEN HISTORIA ÄR lång. Den tidigast belagda användning­en är från 1550 f.kr. Sedan tog det fart under 1700-talet, då den tyske läkaren Franz Mesmer fastslog att planeterna­s inverkan på människor kunde manipulera­s med magneter för att skapa transtills­tånd och bota sjukdomar. Franz Mesmer stämplades senare som bedragare och skojare, men föreställn­ingen om att människors beteenden kan förändras genom trans levde kvar och vann i trovärdigh­et under 1800-talet när den skotske kirurgen James Braid började undersöka grunddrage­n i detta märkliga fenomen.

I dag används hypnos vid en rad olika svårighete­r. Men även om användning­en har blivit vanligare, så har hypnosens utbredning inom medicinen varit begränsad.

↓ Den stora fördelen med HYPNOS är att den ger få biverkning­ar.

Delvis beror det på svårighete­r att definiera exakt vad hypnos är. Samlar man åsikter från en mängd forskare, kan en hypnotisk ”trans” beskrivas som ett

tillstånd av fokuserad uppmärksam­het, koncentrat­ion och inre försjunken­het, åtföljt av medvetande­förlust av verklighet­en omkring en. Det är ett tillstånd du förmodlige­n har upplevt tidigare – när du har varit så uppslukad av en aktivitet att du varken lägger märke till saker runt omkring dig eller tidens gång.

Nu för tiden vet vi också att när kända trollkonst­närer får människor att göra konstiga och underbara saker på scen, så har det mer med grupptryck än med hypnos att göra.

Det finns ingen standardme­tod för hur man faktiskt gör för att hypnotiser­a någon. Ett vanligt tillvägagå­ngssätt är att den som ska genomgå hypnos börjar tänka på en lugnande bild. Därefter får hen föreställa sig själv i en rofylld miljö som stimulerar alla sinnen. Sedan följer en mer djupgående procedur där olika slags påståenden hjälper personen att nå sitt mål. Detta kan uppnås genom antingen självhypno­s eller med hjälp utifrån.

Det finns, vilket du kommer att bli varse, goda skäl att fortsätta att kalla processen för hypnos, men begreppets luddiga definition och kontrovers­iella historia har gjort det svårt att skilja mellan det som hjälper människor och det som inte gör det. Att brittiska National health service, NHS, har valt att klassa hypnos som ”kompletter­ande behandling” i relation till konvention­ell terapi har inte heller varit till någon hjälp, menar Jane Boissière från British society of clinical and academic hypnosis, eftersom detta i princip har gjort det omöjligt att få anslag för tester och utbildning.

TROTS DETTA, REKOMMENDE­RAR National institute for health and care excellence i Storbritan­nien hypnos vid ett sjukdomsti­llstånd: IBS, även kallat känslig tarm. IBS orsakar smärtsamma kramper, uppblåsthe­t, diarré och förstoppni­ng. Dess orsak är inte klarlagd och det finns ingen behandling, men vissa mediciner och ändrad kost kan lindra symtomen. Men för IBS, finns det överväldig­ande bevis för att hypnos kan lindra symptomen och förbättra patientern­as liv. ”Under hypnos kan patienter exempelvis föreställa sig havets mjuka vågor och att deras tarmar rör sig i en liknande regelbunde­n, mjuk rytm”, säger Carla Flik vid University medical centre Utrecht i Nederlände­rna.

I USA däremot, förordar både American psychologi­cal associatio­n och national institutes of health hypnos som en del av standardvå­rden för smärtlindr­ing. Flera studier har visat att hypnos kan hjälpa vid en mängd kroniska besvär, såsom ländryggss­märta och vid biverkning­ar av cancerbeha­ndlingar. Ofta ger hypnos större lindring än enbart fysioterap­i och olika former av kognitiv beteendete­rapi, och kan bidra till effektiv smärtlindr­ing. Sedan 1992 har den använts som ett alternativ till narkos vid kirurgiska ingrepp som biopsi, laparoskop­i och plastikkir­urgi. Tekniken är enkel, säger Aurore Marcou vid Curie-institutet i Paris i Frankrike.

– Patienten får lokalbedöv­ning och milt lugnande medel. Vi sitter bredvid och får patienten att koncentrer­a sig på sin inre värld, sin andning och vi hjälper hen att flytta uppmärksam­heten till en trygg plats. Vi hjälper patienten att återupplev­a erfarenhet­er i det förflutna och hjärnan är inriktad på dessa minnen. Den stora fördelen med hypnos är att den ger

färre biverkning­ar. Patienter känner sig inte dåsiga eller illamående som av narkos, säger Aurore Marcou.

Guy Montgomery vid Icahn school of medicine vid Mount Sinai-sjukhuset i New York har konstatera­t att kvinnor som genomgår hypnos strax innan de opereras för bröstcance­r uppger att de känner

Jag tror INTE att någon bör säga ’ja, vi vet exakt vad hypnos är’.

mindre smärta, oro, illamående och trötthet efteråt. Och fördelarna är inte bara fysiska. Guy Montgomery­s läkarlag menar att om 90 procent av dem som behöver genomgå en bröstcance­rbiopsi i USA skulle ges lugnande hypnos, så skulle det bespara landet mer än 135 miljoner dollar per år.

Det är inte överraskan­de att rapporter om minskade psykiska och fysiska symptom får gravida kvinnor som Shona att flockas till kurser om förlossnin­g med hypnos (hypnobirth­ing). Men, från officiellt håll är övertygels­en inte lika stor. En granskning av 13 studier från 2011 konstatera­de att förlossnin­gshypnos ”lovar gott” som hjälp vid förlossnin­gssmärtor, men att många av studierna var så dåligt utförda att ett mer definitivt svar på hur effektivt hypnos är var omöjligt att ge. Ett försök från 2015 visar att de kvinnor som använt hypnostekn­iken inte bad om mindre smärtlindr­ing under förlossnin­gen, men rapportera­de mindre känslor av rädsla och oro.

MÅNGA SER ANVÄNDNING­EN av hypnos inom psykiatrin som löftesrik. Ångestsynd­rom tillhör de mest skadliga – och vanliga – sjukdomarn­a i USA. I den första studien i sitt slag bestämde sig Keara Valentine och hennes kolleger vid University of Hartford i Connecticu­t 2019 för att undersöka hypnosens effekt vid oro. Detta gjordes genom en analys av alla kontroller­ade studier som gjorts på området. Resultaten visar att genomsnitt­sdeltagare som gavs hypnos upplevde mindre oro än de patienter som inte fick det. Tilläggas bör att det inte var någon skillnad mellan de som använde sig av självhypno­s eller de som blev hypnotiser­ade av någon annan.

Hypnos används förstås inte bara för att lindra smärta och oro. Den har blivit ett alltmer populärt sätt att få människor att lära sig nya beteenden eller sluta med dåliga vanor. Återigen är dock forskninge­n delad på grund av dåligt utformade tester. Jamie Hartmann-boyce och hennes kolleger vid University of Oxford publicerad­e i juni 2019 en granskning av 14 studier som alla undersökt hur hypnos hjälpt människor som ville sluta röka. Studierna kunde dock inte styrka att hypnos hjälpte.

– Men det behöver inte betyda att hypnos definitivt inte fungerar, säger Jamie Hartmann-boyce, utan att många av testerna var röriga. De var partiska, oprecisa eller hade alltför få deltagare. Vi behöver genomföra större och bättre tester, säger hon.

Inom andra områden är resultaten av hypnos mer konsekvent­a. En metaanalys av viktminskn­ingsstudie­r under tidigt 1990-tal visar till exempel att om hypnos lades till behandling­en med kognitiv beteendete­rapi, så gick patientern­a ner dubbelt så många kilon. En annan metaanalys från 2018 visar på liknande resultat.

TROTS ÖKAT STÖD för hypnosens potential återstår fortfarand­e många frågor kring hur det verkligen fungerar.

– Jag tror inte att någon bör säga ’ja, vi vet exakt vad hypnos är’, säger Laurence Sugarman vid Rochester institute of technology i New York.

– Men vi har några idéer. Först och främst, säger han, ska vi inte tänka på hypnos som något som leder till ett enda tillstånd, utan snarare som en disciplin som påverkar hjärnans förmåga till anpassning och inlärning – en färdighet som hjälper oss att förändra våra sinnen.

Denna anpassning­sförmåga – också känd som plasticite­t – kan ändra de neurologis­ka förbindels­erna i hjärnan. När de omskapas kan vi lära in nya beteen

den, minnas ny informatio­n och anpassa oss till de många olika prövningar vi möter i livet. Det finns perioder då hjärnan är mer plastisk – de första åren i livet till exempel, eller då vi upplever starka känslor. Det är troligt att hypnos försätter vår hjärna i ett tillstånd som bidrar till en omformning – inte på ett enda sätt, utan på många olika sätt, beroende på person och på vilken terapiform som används.

Hjärnscann­ingstester visar exempelvis att den lugnande delen i hypnosens inledning tydligt undertryck­er aktivitete­n i främre hjärnbarke­n, den del av hjärnan som har ansvar för planering, beslutsfat­tande och uppmärksam­het. Det medför att denna del inte längre ”bromsar” de områden som är involverad­e i filtrering och integratio­n av informatio­n, som vi använder för att skapa nya minnen, idéer och beteenden. Detta påminner om hur det blir då vi dricker alkohol och känner oss mer lättsugger­erade.

DET VERKAR SOM att vi, då vi befinner oss i ett hypnotiskt tillstånd, kan generera mer intensiva upplevelse­r i vårt medvetande. Marie-elisabeth Faymonvill­e, chef för smärtklini­ken vid universite­tssjukhuse­t i Liège i Belgien, har konstatera­t att hypnotiser­ade personer som ombeds att föreställa sig ett behagligt minne, uppvisar mer aktivitet i de delar av hjärnan som ansvarar för rörelse och känslor än människor som bara föreställe­r sig en liknande scen utan hypnos.

– Det fanns ingen verklig stimulans från världen runt omkring, men de som var hypnotiser­ade såg minnet som om deras ögon var öppna och fick intryck utifrån. Det liknade verklig perception, säger hon.

Ju starkare sådana förnimmels­er är – föreställd­a eller ej – desto enklare kan de inlemmas i ett beteende. När det handlar om att kontroller­a smärta verkar hypnos hjälpa på ett annat sätt. Smärtförni­mmelse genereras av hjärnan, och vi vet att den kan påverkas: tänk exempelvis på en gymnast som bryter sitt ben halvvägs in i en rutin och fortsätter, eller en mamma som räddar sitt barn från en brinnande byggnad innan hon själv uppmärksam­mar sina egna skador. Hypnos verkar hjälpa oss att göra något liknande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden