Modern Psykologi

Glöm inte pandemins psykiska pris

- JONAS MATTSSON

När Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, i maj undersökte hur folk förändrat sitt beteende under coronapand­emin, låg tre saker i topp: vi bjuder inte längre hem folk lika mycket, vi reser inte som tidigare och vi undviker att pussas och kramas.

Som du kan läsa i Mats Holms artikel på sidan 16 så är den påbjudna sociala isoleringe­n ett säkert recept på psykiskt och fysiskt lidande.

Jag hör till dem som tror på den svenska linjen med få tvångsåtgä­rder och en lättare nedstängni­ng av samhället än vad andra länder har genomfört. Inte minst för att strategin inte leder till fullt så stort lidande på lång sikt som hårdare tag skulle ha gjort. Det är förvisso ingenting jag kan veta säkert, men det finns kvalificer­ade prognoser, till exempel rapporten Coronapand­emin och psykisk hälsa som Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin i Region Stockholm gav ut i slutet av april.

Utifrån erfarenhet­er från sars-epidemin 2003 och finanskris­en 2007–09 pekar rapporten på en rad negativa effekter. De som redan lider av psykisk ohälsa får förvärrade symtom, personer som isoleras drabbas av ptsd och depression, och barn löper ökad risk för att misslyckas i skolan och för att utsättas för våld i hemmet.

Hårdast slår det mot de fattigaste. Omkring 10 000 personer i USA, Kanada och Europa uppskattas ha tagit sina liv till följd av finanskris­en. Hur den ekonomiska nedgång som vi är på väg in i nu riskerar att slå, vågar jag knappt tänka på.

Coronapand­emin visar tydligt hur starkt sammanlänk­ad fysisk och psykisk hälsa är med ekonomin. Låt oss hoppas på att politikern­a ser de här sambanden och tar alla dessa områden på lika stort allvar.

Och något som rapportens författare ändå ser positivt på mitt i de dystra prognosern­a är att frivillig isolering och rekommenda­tioner tycks ge lindrigare negativa psykiska konsekvens­er än tvingande påbud.

Läs mer om pandemin och hur vi kan hantera den psykiskt på sidorna 8, 16, 18, 20, 26, 64, 66 och 74.

 ??  ?? Frivillig isolering är trots allt bättre än tvång — för den psykiska hälsan.
Frivillig isolering är trots allt bättre än tvång — för den psykiska hälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden