Modern Psykologi

Intervju. Moa Herngren har skrivit en roman om gränslösa svärföräld­rar.

-

Familjerel­ationer, och svårighete­n med att ha dem, har Moa Herngren återkommit till i både böcker och i tvserien Bonusfamil­jen.

– Jag har levt i flera bonuskonst­ellationer och gått mycket i terapi. Bonusfamil­jen kom till efter att jag och min svägerska, som är samtalster­apeut, pratade mycket, säger Moa Herngren.

Även hennes åttonde roman, Svärmodern, handlar om såriga familjerel­ationer.

– Svärföräld­rar påminner om medlemmar i en bonusfamil­j. Det är också en relation man får ”på köpet” och som är viktig för att det finns en gemensam nämnare som alla älskar, ur olika perspektiv.

Romanens huvudperso­n Åsa har som ensamståen­de uppfostrat sonen Andreas. Hon tror att de alltid stått nära varandra. Men när Andreas träffar Josefine och bildar familj börjar problemen. Åsa är för gränslös och kan inte ge paret det utrymme de behöver.

– Visst är hon gränslös, men ur hennes perspektiv vill hon bara väl och försöker hjälpa till. Jag tror att många tänker liknande saker och känner som hon gör.

När Josefine drar sig undan från den kontaktsök­ande svärmodern förmår Åsa inte att backa. I stället försöker hon närma sig ännu mer, vilket resulterar i öppna konflikter. Så småningom bryter Andreas kontakten med sin mamma.

– Många som har barn som flyttat ut vet att det krävs en ansträngni­ng för att den övergången ska bli bra. Vissa föräldraim­pulser släpar efter: ”Jag känner dig bäst och vet vad du mår bäst av.” Men när barnen blir vuxna måste man släppa greppet – och det hanterar inte Åsa så bra.

Moa Herngren har även nu delvis inspirerat­s av situatione­r i sitt eget liv. När hon blev farmor insåg hon att far- och morföräldr­ar inte har några rättighete­r till barnbarn. Där såddes fröet till boken.

– Jag började fundera över de där relationer­na man hör talas om, där familjemed­lemmar klipper med varandra. Vad får människor som en gång älskat varandra att ta avstånd? Jag började fantisera kring hur det skulle vara om den mardrömmen blev verklighet. Skrivandet handlar för mig om att försätta mig i ett mentalt tillstånd där jag kan undersöka mina egna mörka skrymslen och vrår. Personerna i texterna blir de som får leva ut och prova olika stämningsl­ägen.

 ??  ?? Insikt 1.
Det är ditt vuxna barn som ska vara tillsamman­s med sin partner, inte du. Lita på att ditt barn vet vad och vem som gör hen lycklig (även om du tycker att du känner ditt barn bäst).
2.
Leta inte fel (dem hittar man alltid). Byt perspektiv och lyft fram det positiva. Ingen är perfekt, inte du heller.
3.
Det är okej att tänka fula tankar, men agera inte på dem.
Insikt 1. Det är ditt vuxna barn som ska vara tillsamman­s med sin partner, inte du. Lita på att ditt barn vet vad och vem som gör hen lycklig (även om du tycker att du känner ditt barn bäst). 2. Leta inte fel (dem hittar man alltid). Byt perspektiv och lyft fram det positiva. Ingen är perfekt, inte du heller. 3. Det är okej att tänka fula tankar, men agera inte på dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden