Modern Psykologi

Utsatt för våldtäkt

-

jag vet att detta inte är vad hon vill innerst inne.” Varför lät jag detta hända? Jag ville ju inte ha honom. Och hur kommer jag över det nu?

Det du beskriver att du har varit med om väcker flera olika känslor hos mig. Först och främst blir jag väldigt ledsen, dels över hur du har behand‍ lats, dels över att du lägger så mycket ansvar och skuld för det inträffade på dig själv. Det du beskriver är nämligen ett solklart sexuellt övergrepp. Du har blivit våldtagen.

Ganska omgående när jag läste så blev jag också arg. Arg över att dessa män, eller i alla fall mannen som våldtog dig, har kunnat göra så här mot dig. Att han har utnyttjat inte bara dig som tjej, utan också det faktum att du mådde väldigt dåligt och sökte trygghet och stöd i en stund då du inte kände att du klarade dig själv.

Jag ser inga ursäkter för det du har blivit utsatt för. Alla killarna visste vad du hade varit med om och att du hade druckit för att försöka han‍ tera ditt dåliga mående. Det måste ha varit väldigt, väldigt tydligt att du mådde mycket dåligt i och med att du fick en panikattac­k precis innan övergreppe­t. Dessutom säger du att killarna utgav sig för att ta hand om dig, samtidigt som våldtäktsm­annen hela dagen hade försökt tjata sig till sex med dig. Det är inte vad jag kallar för att ”ta hand om”.

Faktum är att den här mannen hela dagen verkar ha varit inställd på att försöka få ha sex med dig, och samtidigt helt struntat i vad du tyckte om saken.

Det som ändå gläder mig mycket i det du skriver är att ”det ärligt talat inte känns okej”. Lyssna på den känslan, för den är sann. Svensk lag‍ stiftning säger ingenting om att du måste ha sagt nej för att det inte ska vara fritt fram att våldta. Tvärtom ligger det på den som vill ha sex att försäkra sig om att den andra också vill och samtycker. I ditt fall måste det ha varit full‍ ständigt klart för för‍övaren att du inte samtyckte, efter‍ som du hade avvisat honom hela dagen och han dessutom kände sig föranledd att binda fast dig innan han förgrep sig på dig.

Jag tycker att du ska sluta ställa dig själv till svars för det som hände, för det var inte du som ”lät” något hända. Du är ett offer för en våldtäktsm­an.

Vad du därför bör göra är att polisanmäl­a det brott du har varit utsatt för. Men ännu viktigare är förstås att du får vård och stöd för det över‍ grepp och sannolika trauma du har varit med om. Få människor är med om det du beskriver utan att det sätter psykiska spår, särskilt om de som du mådde dåligt redan innan, så jag skulle säga att det är väldigt viktigt att du tar emot psykoterap­eutisk hjälp.

Om du bor i Stockholm så finns det en särskild mottag‍ ning för personer som utsatts för sexuella övergrepp på Södersjukh­uset. Bor du någon annanstans så rekommende‍ rar jag dig att ringa till 1177 och höra med dem om vart du ska vända dig. Acceptera inte långa väntetider. Du ska ha hjälp nu!

⁄ Jenny Klefbom, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden