Modern Psykologi

Mina föräldrar bråkar jämt

-

Nästan alla föräldrar blir osams och grälar någon gång ibland, men det som du beskriver går utöver det vanliga. Att gräla mest hela tiden och på ett sätt som gör att ni barn blir rädda och ledsna är verkligen inte okej. Ni ska inte behöva gå omkring med en klump i magen på grund av att era föräldrar bråkar.

Eftersom din lillasyste­r gråter i samband med bråken kan man tycka att åtminstone någon av föräldrarn­a borde inse att det är jobbigt för er. Men de kanske inte förstår att de jobbiga känslorna kan finnas kvar långt efter det att grälet är slut. Det kan också vara så att de vuxna vet att bråken skadar barnen, men att de inte själva klarar av att lösa sina problem.

Jag tänker att du och din familj behöver få hjälp på nå‍ got sätt. Är det möjligt för dig att prata med någon av dina föräldrar vid ett lugnt tillfälle och berätta hur du känner? Om inte, eller om det inte hjäl‍ per, tycker jag att du ska prata med någon annan vuxen som du har förtroende för. Det kan vara en släkting, en granne, en lärare eller skolkurato­rn till exempel. Förhoppnin­gsvis kan du då få hjälp att över‍ tyga dina föräldrar om att det måste ske en förändring.

Du kan också ringa, chatta eller mejla till Bris, Barnens rätt i samhället (116 111, bris. se). Det kostar ingenting och man kan vara anonym, det vill säga att du behöver inte säga vad du heter eller var du bor, och att den som svarar kan inte se vilket nummer du ringer ifrån.

Semestern ger tid att reflektera över livet, gärna med hjälp av läsning.

 ??  ?? illustrati­on Amanda Berglund
Nästan alla föräldrar grälar ibland,
men är det bråk hela tiden behöver
något göras.
Fråga psykologen
⁄ Ingrid Gråberg, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se
illustrati­on Amanda Berglund Nästan alla föräldrar grälar ibland, men är det bråk hela tiden behöver något göras. Fråga psykologen ⁄ Ingrid Gråberg, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden